Gemeente Hoogeveen

09 december 2005
Afzender: College van B&W
Van âTegen haar wilâ tot schoolhulp
Vijf nominaties voor Vrijwilligersprijs 2005

Voor de tweejaarlijkse Hoogeveense Vrijwilligersprijs zijn vijf nominaties benoemd door de jury. Volgende week donderdag, 15 december, wordt bekend wie van de vijf de winnaar is. De vijf zijn gekozen uit 26 aanmeldingen.

De heer en mevrouw Tichelaar zijn genomineerd vanwege hun werk, nu al 35 jaar lang, als vrijwilliger voor het dorpshuis in Nieuw Moscou en voor het bestuur ervan. De vrijwilligersgroep van De Westerstede aan de Griendtsveenweg is door het personeel voorgedragen. Ze bieden activiteiten aan waardoor de bewoners, ook de verstandelijk gehandicapten, bij de maatschappij betrokken blijven.

âTegen haar wilâ is de derde nominatie. De vrijwilligers van deze instelling doen hun werk al twintig jaar lang in de anonimiteit. Ze zijn van grote waarde voor vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel en huiselijk geweld en stalking. Het bureau van âTegen haar wilâ is bij SWW aan Het Haagje.

Mevrouw Hidding-Wilts, de vierde genomineerde, doet al tientallen jaren vrijwilligerswerk op de Johannes Calvijnschool in Zuid. Ze begon met stencillen en het klaarmaken van de schoolkrant. Nu is ze actief met bijvoorbeeld kopieerwerk, ze registreert de absenten en bezorgt de post.

Mevrouw Stevens-Krikken is tot slot ook zoân âgouden krachtâ, in haar geval voor sv Hodo. Op 77-jarige leeftijd is ze nog altijd druk met haar werk voor de kantine, de schoonmaak en de bingo. Ze doet ook nog werk voor koersbalvereniging TOG en de ouderensoos in het Anker. Verder bezorgt ze attenties aan ouderen namens Humanitas.

Hoogeveen telt zoân 20.000 vrijwilligers, misschien wel meer. âDat aantal is hoog,â zegt wethouder Jan Stoefzand. âEen van de sterke kanten van Hoogeveen is de enorme inzet van al deze vrijwilligers. Hoogeveners zijn betrokken bij elkaar. De sociale verbanden hier zijn sterk, de deelname aan het verenigingsleven is groot. Daar mogen we trots op zijn en daar zijn we zuinig op.â

De gemeente wil met de Vrijwilligersprijs de waardering uiten voor de vrijwilligers. De prijs wordt nu voor de vierde keer uitgereikt. De jury bestaat dit jaar uit wethouder Jan Stoefzand en twee medewerkers van de gemeente, Arie de Jong en Bert Hansma. De feestelijke bijeenkomst is volgende week donderdag in het raadhuis en begint om 19.00 uur.