Provincie Limburg

Subsidie voor drie euregionale onderwijsprojecten Leren over de grenzen heen

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met een drietal projecten die in het kader van Interregprogrammas zijn ingediend en waaraan Limburgse MBO-instellingen deelnemen. Voor de betreffende projecten wordt in totaal ruim 580.000,00 aan europese middelen aangevraagd. De Provincie Limburg is bereid om daarnaast 51.760,00 als cofinanciering bij te dragen. De oriëntatie van jongeren op de wereld is veel breder dan jaren geleden. Buitenlandse stages in het wetenschappelijk onderwijs en het hoger beroepsonderwijs zijn voor veel studenten al vanzelfsprekend. Voor het vmbo en het mbo ligt dat anders. Ook onderwijsinstellingen in het vmbo en het mbo moeten (nog) meer oog krijgen voor de euregionale arbeidsmarkt. In dat licht geeft de Provincie Limburg in haar actieprogramma de school als poort naar de arbeidsmarkt aan, dat moet worden ingezet op buurttaalonderwijs en stages en leerbanen in het aangrenzende buitenland. Daarbij kunnen de mogelijkheden van financiering uit het Interreg-programma goed worden benut.

Project Euregiofit
Het project Euregiofit beoogt leerlingen uit Noord- en Midden Limburg en de aangrenzende Duitse regio via stages aan weerszijden van de grens meer inzicht te laten krijgen in de verschillende bedrijfsculturen en de bedrijven zelf. Het gaat om ca 40 jongeren in het laatste jaar van hun MBO-opleiding in de beroepsopleidende leerweg (BOL). Gilde Opleidingen is de Limburgse partner. Gestart wordt met plaatsing in de metaalbranche. Het project sluit goed aan op de initiatieven van het Stagebureau Noord- en Midden-Limburg, dat voor vmbo- en mbo-scholen in de regio verwerving van stageplekken en plaatsing van leerlingen coördineert. Met het project is een Interregbijdrage van 74.300,00 gemoeid. De Provincie Limburg draagt een bedrag van 22.290,00 bij als cofinanciering.

Project Ausbildungsplatzbörse rhein-maas-nord
Het project Ausbildungsplatzbörse rhein-maas-nord heeft als doel om jongeren die een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) willen volgen, te helpen aan een leerbaan in het aangrenzende buurland. Ook hier neemt Gilde Opleidingen als Limburgse partner deel. Het project stelt zich ten doel om in 2 ½ jaar ca 200 jongeren te plaatsen op leerbanen aan weerszijden van de Nederlands-Duitse grens.
Euregiofit en Ausbildungsplatzbörse worden uitgevoerd in de euregio rijn- maas-noord.
In de Euregio Maas-Rijn is een project ingediend om via afstandsonderwijs automonteurs op te leiden en bij te scholen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van e-learning. Bij dit project is Arcus College in Heerlen de Limburgse partner. Kern van dit project is het ontwikkelen van een viertal opleidingstrajecten. Deze worden ingezet in partnerschap tussen onderwijsinstellingen en de branche. Hoewel in het universitair onderwijs de blik al sterk op het buitenland wordt gericht, kan de blik op Europa en meer specifiek- de euregio nog wel versterkt worden, met name bij de studenten. Een samenwerkingsverband van de universiteiten van Maastricht, Nijmegen, Düsseldorf, Duisburg-Essen, Aachen en Gent heeft de afgelopen twee jaren een zomercursus Europa aangeboden. Men heeft geconcludeerd, dat het onderwerp Europa/Euregio een structurelere aanpak behoeft. Met het project is een Interregbijdrage van 243.000,00 gemoeid. Het project krijgt een bijdrage van 62.900,00 uit de cofinancieringsmiddelen van het Ministerie van Economische Zaken en een bijdrage 10.000,00 uit de provinciale middelen.

Project ESPRO II
Met het project ESPRO II willen de betrokken universiteiten werken aan de opzet van een masterstudie Europa. Deze Masterstudie moet in Nederland, Duitsland en België worden erkend (geaccrediteerd). Het project is ingediend voor een bijdrage uit het Interregprogramma van de Euregio Rijn-Waal. Met het project is een Interregbijdrage van 122.269,00 gemoeid. De Provincie Limburg draagt de gevraagde bijdrage van 6.500,00 als cofinanciering bij.

9-12-2005 11:20