Gemeente Baarn

Onderzoek gemeentelijke dienstverlening afgerond

Kwaliteit dienstverlening ruim voldoende tot goed

De Gemeente Baarn heeft afgelopen maanden een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening. Aan dit onderzoek hebben in totaal bijna zeshonderd burgers meegedaan. Uit dit onderzoek blijkt dat in het algemeen de dienstverlening als ruim voldoende tot goed wordt beoordeeld. Veel inwoners en bezoekers zijn positief tot zeer positief over menig aspect van de gemeentelijke dienstverlening. Wel blijken er nog punten te zijn die om aandacht vragen.

Aanleiding voor het onderzoek is de wens van het gemeentebestuur om de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening te verbeteren. Door het onderzoek wordt duidelijker op welke gebieden inwoners en bezoekers van het gemeentehuis wel of nog niet tevreden zijn. Die resultaten worden ook vergeleken met die van andere gemeenten. Verder kan de gemeente met het onderzoek nagegaan of genomen maatregelen ook inderdaad leiden tot een betere dienstverlening.

Resultaten

Het onderzoek naar de tevredenheid over de gemeentelijke dienstverlening biedt interessante inzichten. Zo blijkt dat bezoekers van het gemeentehuis na afloop van hun bezoek beduidend positiever zijn over de gemeente dan vooraf. De ervaringen aan het loket geven bezoekers dus een positiever beeld. Zeer positief is ook het oordeel over de klantgerichtheid van de medewerkers. Het merendeel van de bezoekers van het gemeentehuis kon direct en snel worden geholpen. Ook vindt het merendeel dat zij vriendelijk behandeld zijn, dat de medewerkers deskundig zijn, oprechte interesse tonen en voldoende tijd nemen voor de klant.

Positief is ook het oordeel van de bezoekers over de bereikbaarheid van het gemeentehuis. Voornaamste klacht hier is het gebrek aan parkeerplaatsen. Voor wat betreft de openingstijden van het gemeentehuis zou 42% van de bezoekers de openingstijden graag verruimd zien.

De wachttijden voor het loket in Baarn zijn gemiddeld 7,3 minuten. Hoewel dit aanzienlijk langer is dan het landelijke gemiddelde van 2,6 minuten, vindt een ruime meerderheid van de bezoekers deze wachttijd acceptabel.

Mensen die de gemeente via de telefoon benaderen moeten soms even geduld hebben voordat zij direct contact hebben met de gemeente. Van alle bellers heeft 65% direct bij de eerste belpoging contact (landelijk ligt dit percentage op 88%). Wel wordt in drie kwart van de gevallen de telefoon opgenomen na maximaal drie maal overgaan. Klanten hoeven in Baarn ook minder vaak doorverbonden te worden vergeleken met andere gemeenten. Bijna alle telefonische klanten (maar liefst 96%) krijgen iemand aan de telefoon die meteen inhoudelijk op hun vraag in kan gaan. De bellers vinden, net als de bezoekers van het gemeentehuis, de gemeente in het persoonlijk contact klantvriendelijk. Het algemeen oordeel van de bellers over de dienstverlening is positief tot zeer positief.

Briefschrijvers

De mensen die de gemeente een brief schrijven, zijn het minst tevreden, zo blijkt uit het onderzoek. Twee op de vijf briefschrijvers is ontevreden over de afhandeling van de brief. Overigens komt dit overeen met het landelijke beeld. De meest genoemde reden voor ontevredenheid is de lange tijd die het soms duurt voordat de brief beantwoord wordt. Een andere ergernis is dat afspraken soms niet worden nagekomen. Een relatief groot deel van de briefschrijvers krijgt niet of relatief laat een ontvangstbevestiging. In een kwart van de gevallen houdt de gemeente zich niet aan de genoemde behandelingstermijnen in de ontvangstbevestiging. Van alle briefschrijvers die een afwijzing krijgen, wordt dit in 66% van de gevallen beargumenteerd. Landelijk is dat 81%. Het vermelden van de beroepsmogelijkheden gebeurt ook nog onvoldoende. Wat betreft de inhoud van de brief is het merendeel van de ontvangers wel positief over de duidelijkheid van wat er in de brief staat.

Aanbevelingen

Enkele van de aanbevelingen die uit het onderzoek volgen zijn het verkorten van de gemiddelde wachttijd voor balieklanten, het verbeteren van de telefonische bereikbaarheid en sneller sturen van een ontvangstbevestiging naar briefschrijvers. Verder moet ook duidelijker in brieven worden uitgelegd waarom een bepaalde beslissing genomen is. Als zaken niet onmiddellijk kunnen worden afgehandeld, door bijvoorbeeld allerlei procedures, moet duidelijker worden uitgelegd hoe dat komt en wanneer men wel een antwoord kan verwachten. Verder moet de gemeente werken aan een beter imago, want uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de gemeente een beter oordeel verdient.

Vervolg

Met de resultaten van het onderzoek gaat de gemeente nu aan de slag om verbeteringen aan te brengen in de dienstverlening. Sommige zaken zullen al snel aangepakt kunnen worden, andere verbeteringen zullen wat meer tijd vergen. Inmiddels zijn al maatregelen getroffen die ervoor moeten zorgen dat ontvangstbevestigingen op brieven voortaan consequent worden verzonden. Voor het verkorten van de behandeltijd van brieven worden maatregelen getroffen. Het is de bedoeling dat een kort vervolgonderzoek binnen twee jaar grote verbeteringen laat zien op de punten waar de dienstverlening nog tekortschiet.