1e persbericht van vrijdag 9 december 2005

Eindhoven 09-12-2005 - Berichten uit de regio

Eindhoven: Twaalf verdachten aangehouden bij oplichting via internet

De politie van Brabant Zuid-Oost heeft in een onderzoek naar oplichtingspraktijken via Marktplaats.nl twaalf verdachten aangehouden. De verdachten komen uit Eindhoven en Waalre en ze zijn 16 tot 24 jaar oud. Op 24 oktober van dit jaar hield de politie in een internetcafé in Eindhoven de eerste twee verdachten aan. Dat gebeurde in goede samenwerking met enkele benadeelden, met Marktplaats.nl, met een internetprovider en met gebruikers van de internetsite Internetoplichting.nl.

In de loop van het onderzoek werden nog tien verdachten aangehouden. Bijna alle verdachten kenden elkaar en de meeste verdachten wonen in het Eindhovense stadsdeel Strijp. De verdachten boden op de internetsite Marktplaats.nl gewilde goederen, zoals mobiele telefoons, laptops en navigatiesystemen, te koop aan. Nadat de kopers het geld hadden overgemaakt, werden er geen goederen geleverd. Sommige kopers wilden de goederen onder rembours ontvangen. De pakketten die zij via de post ontvingen bevatten dan kleine pakjes appelsap of iets dergelijks. De verdachten wekten in hun aanbiedingen de indruk dat ze namens bestaande bedrijven verkochten. Dat deden ze om vertrouwen te winnen bij de kopers.

Het onderzoek is nog niet helemaal afgerond, maar de verdachten hebben met hun activiteiten naar schatting 350 mensen in het hele land gedupeerd. Mogelijk zijn er dat meer maar niet iedereen heeft aangifte gedaan. Het exacte schadebedrag is nog niet bekend maar het zou gaan om enkele tienduizenden euros. Mensen die via internet willen kopen, moeten vooraf goed informeren naar de verkoper. Internetoplichting.nl kan hierbij hulp bieden.

Eindhoven: Onderzoek na schietpartij

De politie stelt een onderzoek in naar een schietpartij die vrijdagmorgen rond 0.30 uur plaats vond op de Edisonstraat. Daarbij raakte een 39-jarige Poolse man licht gewond in het gezicht. Hij kon na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis. Het slachtoffer was met een kennis naar een woning aan de Wattstraat gegaan. Zijn kennis verhuurt daar kamers en met één van de kamerbewoners had de huisbaas problemen. Tijdens het gesprek ontstond een ruzie waarna de Pool en de huisbaas wegliepen. Op de Edisonstraat kwam plotseling een auto met vier inzittenden aangereden. De auto stopte en de vier inzittenden stapten uit. Eén van hen zou met een vuurwapen hebben geschoten, waarbij de Pool werd geraakt. De politie heeft na het incident een onderzoek ingesteld en heeft alle kamerbewoners, acht in totaal, aangehouden voor onderzoek. Zij zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld. De kamerbewoner waarmee de huisbaas onenigheid had was niet meer aanwezig.

Eindhoven: Man met honkbalknuppel aangehouden

De politie heeft donderdagavond tegen middernacht een man van 22 jaar uit Best aangehouden op de Blaarthemseweg. Bij de politie was de melding binnengekomen dat daar een aantal mannen rondliep waarvan er één een knuppel bij zich zou hebben. Toen agenten de mannen controleerden, bleek de 22-jarige een honkbalknuppel onder zijn jas te hebben. Hij is aangehouden en ingesloten voor verder onderzoek.

Eindhoven: Verkeerscontrole

Door de politie is donderdagavond een verkeerscontrole gehouden op de Genovevalaan. Er werden 19 processen verbaal uitgeschreven voor het niet voeren van verlichting, door rood licht rijden en het niet dragen van een helm op de bromfiets.

Eindhoven: Verlichtingscontrole

Op de Stratumsedijk en de Hoogstraat is donderdagavond tussen 20.30 en 21.30 uur een verlichtingscontrole gehouden. Er werden 111 verbalen uitgeschreven voor onjuiste fietsverlichting.

Helmond: Bromfietscontrole

Op de Deltaweg is donderdag tussen 15.00 en 17.30 uur een bromfietscontrole gehouden.

50 Bromfietsen werden gecontroleerd. In totaal zijn 39 bekeuringen uitgedeeld, onder meer voor te hoog vermogen, verlichting en door rood licht rijden.

Helmond: Gestolen fiets

Een 36-jarige man uit Grave is donderdag rond 0.35 uur op de Engelseweg aangehouden. De politie zag de man lopen met een herenfiets over zijn schouder. Ongevraagd vertelde de man aan de agenten dat hij deze fiets voor iemand moest ophalen. De politie zag dat de fiets was afgesloten met een veiligheidsslot. Hierop is de man aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Bakel: Inbraak in winkel

In een winkel aan de Dorpsstraat is vrijdagmorgen rond 3.15 uur ingebroken. Een ruit van de voordeur is ingeslagen. Uit de winkel zijn een speakerset, telefoon, cameras, een navigatiesysteem, dvd-recorder en een portable dvd-speler weggenomen.

Best: Diefstal uit bedrijf

Donderdag tussen 17.30 en 20.30 uur is ingebroken in een bedrijf aan de Magazijnweg. De voordeur werd opengebroken. Uit het bedrijf zijn een laptop en twee autos weggenomen. Een van de autos is later op de avond teruggevonden in het Wilhelminakanaal in Tilburg. De andere auto is nog spoorloos. Het gaat om een zwarte Alfa Romeo 147 met kenteken

09-HL-XH.

Geldrop: Woninginbraak

In een woning aan de Papenvoort is donderdag tussen 18.45 en 21.30 uur ingebroken. Uit de woning is een geldbedrag van enkele honderden euros weggenomen. Het is nog onduidelijk hoe de inbraak heeft plaatsgevonden.

Mierlo: Diefstal uit woning

Donderdag tussen 13.30 en 16.30 uur is ingebroken in een huis aan de Haakakker. Een raam aan de achterzijde van de woning werd opengebroken. Uit de woning zijn twee fotocameras weggehaald.

Oirschot: Inbraak in winkel

Tussen donderdag 18.00 uur en vrijdag 3.10 uur is ingebroken in een winkel aan de De Loop. Een deur aan de achterzijde van het bedrijf werd open gebroken. Uit de winkel is een geldbedrag van enkele honderden euros weggehaald.

Veldhoven: Inbraak in woning

Donderdag is ingebroken in een woning aan de Muggenhol. Toen de bewoner rond 19.45 uur thuis kwam merkte hij dat er was ingebroken. Er waren geen braaksporen. Waarschijnlijk heeft de dader een valse sleutel gebruikt. Uit de woning werden onder meer een stereoset, laptop, telefoon, rijbewijs en sleutels weggenomen.