Gemeente Waterland


De burgemeester van Waterland is er in geslaagd om over 2004 een zeer verdienstelijk burgerjaarverslag uit te brengen. Hij kan ten voorbeeld gesteld worden voor tal van zijn collegas. Met deze zin opent het rapport van de Stichting Rekenschap dat het Burgerjaarverslag Waterland 2004 heeft beoordeeld.

Stichting Rekenschap beoordeelt desgevraagd het burgerjaarverslag van gemeenten op vormgeving (telt 1x), leesbaarheid (telt 2x), lessen trekken (telt 3x), beoordelingsmogelijkheden dienstverlening, beoordelingsmogelijkheden participatie (tellen beide 4x). De gemeente Waterland komt hierbij uit op een totaalscore van 6,4.

Stichting Rekenschap constateert dat het de burgemeester van Waterland tot nu toe is gelukt om ieder jaar met een beter burgerjaarverslag te komen. De beoordeling van het burgerjaarverslag 2002 was een 3,7; één jaar later was dat een 5,1 en ditmaal dus een 6,4. Als de Stichting Rekenschap het burgerjaarverslag 2004 vergelijkt met hun onderzoek naar de burgerjaarverslagen 2003 van de honderd grootste gemeenten, dan zou die van burgemeester Jongmans op de 13de plaats zijn geëindigd. Een vergelijking met de honderd grootste gemeenten over
2004 is nog niet mogelijk.

Wel is Stichting Rekenschap van mening dat enkele onderdelen in het burgerjaarverslag concreter kunnen. Burgemeester Jongmans ziet dit als een welkome opmerking waarmee hij rekening zal houden bij het opstellen van het burgerjaarverslag 2005.