PERSBERICHT - 2005-12-09

Nederland en Australië 1606-2006

Het jaar 2006 is een speciaal jaar voor Nederland en Australië aangezien het de vierhonderdste verjaardag markeert van een Nederlander die als eerste voet zette aan land van het oudste continent van de wereld.

In de lente van 1606 stuurde de Verenigde Oost-Indische Compagnie een schip, het Duyfken, vanuit Batavia om de onbekende gebieden ten zuiden van Nederlands-Indië in kaart te brengen en om nieuwe handelspartners te vinden. Toen de kapitein Willem Janszoon een mysterieus land aantrof ten zuiden van Java geloofde hij dat hij een nog onbekend deel van Nieuw-Guinea ontdekt had. Hij was echter toevallig gestuit op de kust van Queensland. Dit maakt hem de eerste Europeaan, voor zover bekend is, die contact maakte met het hedendaagse Australië!

Om de vierhonderdste verjaardag van het begin van de relatie tussen Australië en Nederland te vieren zal Tourism Australia deelnemen in een aantal activiteiten.
Het officiële begin van de festiviteiten van 2006 zal plaatsvinden op 30 januari in de Ridderzaal in Den Haag. Het programma omvat verschillende tentoonstellingen, symposia, en uitwisselingen op het gebied van sport, cultuur en wetenschap in beide landen. Het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden heeft al een grote tentoonstelling over Australië geopend, die nog te zien zal zijn tot en met 27 augustus en verschillende aspecten van dit afwisselend en interessant continent laat zien, waaronder het verhaal van de verschillende Aboriginal gemeenschappen in Australië en het spirituele belang dat ze hechten aan de natuur en het land.

Australië zal aanwezig zijn bij de Vakantiebeurs in Utrecht, in hal 1, stand D144, waar Tourism Australia zich zal richten op de vierhonderdste verjaardag.

Nederlandse bezoekers in Australië kunnen genieten van een aantal activiteiten die de verjaardag vieren. Muziekliefhebbers kunnen uitzien naar het begin van het jaar, wanneer Nederlandse bands op zullen treden tijdens het Big Day Out muziekfestival, dat in verschillende steden in januari en februari gehouden zal worden. Een maand later zal violiste Janine Jansen met zowel het Melbourne Symphony Orchestra als het Sydney Symphony Orchestra spelen terwijl Opera Australia de Opera Batavia zal uitvoeren in het Sydney Opera House in augustus.

Diegenen met belangstelling voor geschiedenis kunnen uitkijken naar een geplande tentoonstelling in de Australische War Memorial in Canberra die gedetailleerd weergeeft hoe de Nederlanders Australië hielpen bij hun verdediging tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In mei zal in Fremantle en Sydney een belangrijk internationaal symposium plaatsvinden dat de effecten van vroege zeevaartexpedities aan het licht brengt voor de zeebetrekkingen tussen Australië en Nederland. Het in kaart brengen van de Australische kusten zal tevens aandacht krijgen in een tentoonstelling in de State Library van New South Wales in Sydney.

Deze activiteiten en de reizigers tussen de twee landen zullen de relatie tussen Australië en Nederland verder versterken voor de toekomst.

Tourism Australia werkt, in samenwerking met de Australische ambassade, Wine Australia en andere partners in Nederland, aan de viering van de vierhonderdste verjaardag.

Informatie over de vierhonderste verjaardag:
www.nederland-australie2006.nl
Informatie over Australië: www.australia.com

Noot aan de redactie (