Provincie Groningen

Rijk zegt 90 miljoen euro toe voor verdubbeling N33 9 december 2005

Donderdagavond 8 december heeft het Platform N33 (een samenwerkingsverband van gemeenten en provincies) met Minister Karla Peijs een akkoord bereikt over een Rijksbijdrage van EUR 90 miljoen voor de verdubbeling van de N33. Daarmee kunnen de regionale partners de verkeersveiligheid op de N33 voor 100% oplossen.

De regio is nu zeker van de totale verdubbeling van de N33 (2 x 2 rijstroken autoweg) vanaf de A28 tot de A7. Dit is inclusief de aanpassing van het knooppunt Assen-Zuid door de aanleg van een ¾ klaverblad en een ongelijkvloerse kruising bij Gieten (in plaats van de huidige rotonde). Ook komt er aan beide zijden van de A7 een rotonde in combinatie met een extra lus aan de noordoost kant van het knooppunt. In de komende periode gaan de partners kijken of door bijvoorbeeld slimme aanbesteding of een publiek private samenwerking (PPS) de door de regio gewenste variant nog tot de mogelijkheid behoort. De gewenste variant bestaat uit een klaverblad met een lus bij Assen Zuid en een volledig klaverblad bij de A7.

Verkeersveiligheid en bereikbaarheid
Een belangrijke reden voor de verdubbeling van de N33 is het verbeteren van de verkeersveiligheid. De doelstelling voor de langere termijn is om, op deze onveilige weg, het aantal verkeersdoden te verminderen met 40 % en het aantal ziekenhuisgewonden met 30 %. De regio zet zich hiernaast ook in op de verbetering van de bereikbaarheid. De bereikbaarheid is vooral van belang voor de verdere regionale economische ontwikkeling en de ontwikkeling van de Veenkoloniën en het Eemsmondgebied.

Eerdere afspraken
Tijdens het landsdelig overleg in november 2004 heeft de minister het veiligheidsprobleem op de N33 erkend en is de fasegewijze verdubbeling als oplossing in beeld gekomen. Eind 2004 heeft de Tweede Kamer de motie Hofstra c.s aangenomen. De regering heeft naar aanleiding van deze motie EUR 50 miljoen in het vooruitzicht gesteld voor de verdubbeling van de N33. De regionale partijen hebben in de zomer van 2005 afgesproken om zelf EUR 50 miljoen bij te dragen aan de verdubbeling van de rijksweg N33. Toen is het uitvoerings- en financieringsplan "Verdubbeling N33, van Assen tot Zuidbroek" gepresenteerd. De regio hecht grote waarde aan de verdubbeling van de N33 vanwege de positieve invloed op de verkeersveiligheid en de bereikbaarheid. Het streven is om in 2007 met de eerste fase te starten.

9 december 2005