Gemeente Baarn

Gemeente actief bij bestrijding regenwateroverlast

Net als in de rest van de regio is afgelopen donderdag en vrijdag in Baarn een enorme hoeveelheid regenwater gevallen (rond 75 mm). Dat zorgde op sommige plekken voor overlast zoals volle riolen en overstroomde putten. De gemeentelijke calamiteitendienst heeft zich volop ingezet om de wateroverlast zo goed mogelijk te lijf te gaan. Verder is het Waterschap ingeschakeld om het teveel aan regenwater snel te lozen.

De gemeentelijke calamiteitendienst is ondermeer actief geweest met de kolkenzuiger om verstoppingen in de riolering waar nodig te verhelpen. Verder zijn er afzettingen geplaatst rond plaatsen waar de opeenhoping van water gevaar voor verkeer kon opleveren.

Bijzonder is ook dat de zogenaamde bergbezinkbasins van de gemeente volledig gevuld waren. Deze ondergrondse waterbasins vormen een buffer tegen het overstorten van rioolwater naar sloten en vijvers, doordat ze in korte tijd een grote hoeveelheid water uit het riool kunnen opvangen. Zij bevinden zich bij de Krabbelaan en in de wijk Tuindorp. Om de zeldzaam grote hoeveelheid hemelwater van de afgelopen dagen weer zo goed mogelijk te lozen is onmiddellijk contact opgenomen met het Waterschap.

Door de combinatie van een doorweekte bodem, het gewicht van de sneeuw en de harde wind dreigden enkele bomen om te vallen. Zowel rechtstreeks via de gemeente als via alarmnummer 112 zijn hierover meldingen ontvangen. Op twee plaatsen is daadwerkelijk een boom gerooid.