Gemeente Baarn

Nieuwe gemeentelijke subsidies voor jeugdsport

Sportverenigingen die met gekwalificeerde trainers hun jeugd trainen, kunnen vanaf 2006 subsidie krijgen van de Gemeente Baarn. Ook komt er een subsidie voor de opleiding van trainers bij clubs die nog geen gekwalificeerde trainer voor hun jeugd hebben. Daarnaast wordt het mogelijk om subsidies te krijgen voor projecten die jeugdleden en hun ouders meer betrekken bij de sportvereniging. In totaal wordt het subsidiebudget voor jeugdsport verhoogd van 9.000 naar 35.000 euro. Met deze subsidies wil de Gemeente Baarn de kwaliteit van de jeugdsport in Baarn bevorderen. De nieuwe regeling ligt komende weken ter inspraak.

De subsidie voor jeugdsport past in het nieuwe sportbeleid van Baarn, dat de gemeenteraad eerder dit jaar heeft vastgesteld. Jeugdsport heeft daarin een belangrijke plaats gekregen. Met de nieuwe regels en subsidies wordt het voor sportclubs aantrekkelijker om hun jeugd extra aandacht en een meer begeleiding te geven. Daardoor wordt het ook voor de jeugd aantrekkelijker om zich bij een sportclub aan te sluiten. Dat vindt de Gemeente Baarn belangrijk omdat sport goed is voor de gezondheid en voor het sociaal gedrag van jongeren.

Meer betrokkenheid

Vooral de jeugd vanaf 14/15 jaar blijkt op een gegeven moment op te houden met het sporten bij een sportclub. Een belangrijke oorzaak daarvan is dat het aanbod van sportverenigingen vaak niet meer aansluit bij de belevingswereld van jongeren. Om het uitvallen van jeugd te voorkomen, kunnen verenigingen projecten starten om jongeren meer te betrekken bij de organisatie van activiteiten voor hun eigen leeftijdsgenoten. De gemeente wil dat ondersteunen met een subsidie.

Een ander probleem van veel sportclubs is een tekort aan vrijwilligers. Door de ouders van de jeugd meer te betrekken bij de club, kan de vereniging vrijwilligers werven. Ook deze projecten komen vanaf 2006 in aanmerking voor subsidie.

Inspraak

Alle sportverenigingen in Baarn krijgen deze week de nieuwe regels toegestuurd. De verenigingen hebben dan zes weken de tijd om schriftelijk hun zienswijze te geven. In februari 2006 neemt het college van burgemeester en wethouders een definitief besluit over het instellen van de nieuwe beleidsregels.