Gemeente Baarn

Grote sport-enquête Gemeente Baarn

Deze week bij 4.000 Baarnaars in de bus

Deze week valt bij vierduizend Baarnaars een vragenlijst in de brievenbus over sporten in Baarn. De enquête is van de gemeente Baarn, die meer inzicht wil hebben in de wensen van inwoners op sportgebied. Met de resultaten gaat de gemeente aan de slag om meer mensen aan het sporten te krijgen. Ook helpen de resultaten Baarnse sportclubs om een aantrekkelijker sportaanbod te bieden. De gemeente roept daarom alle ontvangers op om de vragenlijst in te vullen en terug te sturen.

Het gemeentebestuur vindt dat sport een belangrijke bijdrage levert aan de sociale samenhang in het dorp en dat de gezondheid van velen gebaat is bij een actievere deelname aan sport. In het sportbeleid van de gemeente wordt extra de nadruk gelegd op sportdeelname van jeugd en 55-plussers. Onder deze groepen zijn dan ook veel mensen die de vragenlijst zullen ontvangen.

Op dit moment is 38 procent van de Baarnaars lid van een sportvereniging. Dat was enkele jaren geleden nog 36 procent. Ook onder de jeugd is stijging in clublidmaatschap waar te nemen: van 59 procent in 2002 tot 65 procent vandaag de dag. Het stimulerende sportbeleid blijkt dus zijn vruchten af te werpen, maar het kan nog beter.

Sport en bewegen doen mensen niet alleen bij sportverenigingen. Ook bij fitnesscentra, zwembaden, via het werk of in de vrije natuur, doen mensen aan gezonde beweging. Deze vormen van sport en bewegen wil de gemeente ook meer stimuleren en daarom wil de gemeente weten om hoeveel inwoners het gaat en wat zij zoal doen.

De cijfers uit de Baarnse sportenquête worden vergeleken met de landelijke cijfers. Door het onderzoek elke vijf jaar te herhalen, wordt duidelijk of de doelen van het stimulerende sportbeleid ook echt bereikt worden.

De enquête kan worden teruggestuurd tot en met 22 december a.s. Het invullen kost minder dan tien minuten. Onder de eerste honderd inzenders worden dertig tienrittenkaarten' voor Bosbad De Vuursche, Zwembad De Trits en Fitnesscentrum De Trits verloot.