VVD



Nieuws

9 dec 2005 - Initiatief eerder beschikbaar
stellen budget zwakke schakels gehonoreerd

Het initiatief van Janneke Snijder-Hazelhoff om geld eerder beschikbaar te stellen voor versterking van de zwakke plekken in de Nederlandse kust is door de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat gehonoreerd.

In het begrotingsdebat van Verkeer en Waterstaat schetste VVD-woordvoerder Janneke Snijder een toekomstbeeld voor 2015 waarin de primaire waterkering op orde dient te zijn en de Nederlander is verzekerd van een veilige kust. Uit onderzoek blijkt dat de getijdenbelasting op de kust groter is dan verwacht, waardoor sommige zwakke schakels niet meer voldoen aan de veiligheidsnormen. De Nederlandse kuststrook kent op dit moment acht plekken die als zwak bestempeld kunnen worden. Het is noodzakelijk dat er op korte termijn met de kustversterking wordt begonnen.

De VVD heeft de staatssecretaris daarom verzocht de voor latere jaren gereserveerde middelen naar voren te halen waardoor in 2007 met de versterking kan worden begonnen. De staatssecretaris heeft dit volmondig toegezegd.

De VVD-woordvoerder vroeg speciale aandacht voor de zwakke plekken bij Ter Heijde, Scheveningen en Noordwijk. De economische ontwikkeling van de twee laatst genoemde plaatsen zit op slot doordat er geen of weinig tempo zit in de aanpak van de kustversterking. De VVD is van mening dat beide recreatieve en toeristische trekpleisters op korte termijn de aandacht en aanpak dienen te krijgen die nodig is om het slot er in figuurlijke zin vanaf te halen.

Naast aandacht voor de kustversterking heeft Janneke Snijder gevraagd om een aantal noodzakelijke dijkversterkingen, waaronder de Markermeerdijk (tussen Enkhuizen en Hoorn). De VVD heeft een amendement voor 50 miljoen euro ingediend zodat in 2006 met de uitvoering kan worden begonnen.

8 december 2005

Janneke Snijder-Hazelhoff: j.snijder@tweedekamer.nl