VVD



Nieuws

9 dec 2005 - VVD zeer verheugd met dubbele
onderscheiding Poolse bevrijders WOII

VVD-woordvoerder Hans van Baalen is bijzonder verheugd dat de regering uiteindelijk heeft besloten de 1e Onafhankelijke Poolse Parachutisten Brigade, onder leiding van Generaal-Majoor Stanislaw Sosabowski, de Militaire Willemsorde, onze hoogste dapperheidonderscheiding, toe te kennen.

Generaal Sosabowski en diens mannen namen in september 1944 deel aan de operatie Market Garden. Zij vochten een dappere strijd in de Slag om Arnhem. Naast de Willemsorde voor de Poolse Brigade, wordt ook haar overleden commandant postuum onderscheiden. Generaal Sosabowski krijgt de Bronzen Leeuw. Deze zeer hoge dapperheidonderscheiding is, direct na de Tweede-Wereldoorlog, aan Generaal-Majoor Robert Urquhart, commandant van de 1st British Arrborne Division, waarvan de Polen deel uitmaakten, toegekend. De verdiensten van Sosabowski en die van Urquhart worden nu op gelijk niveau erkend.

Zowel Koningin Wilhelmina als Prins Bernhard hebben zich na de Tweede-Wereldoorlog voor onderscheiding van de Polen ingezet. Op diens sterfbed, vorig jaar, sprak Prins Bernhard als zijn lievelingswens uit dat Generaal Sosabowski en zijn mannen alsnog de erkenning zouden krijgen, die hen al die tijd, onterecht, was onthouden.

De Kamer heeft via de unaniem aanvaarde motie-Van Baalen-Timmermans minister Kamp van Defensie kunnen overtuigen de Polen alsnog voor onderscheiding voor te dragen. Van Baalen is Kamp en de regering zeer erkentelijk voor het besluit, dat op zorgvuldige wijze door het Kapittel der Militaire Willemsorde en de Commissie Dapperheidonderscheidingen van het ministerie van Defensie is voorbereid. Dat geldt ook voor de voortreffelijke wijze, waarop het TV-programma Netwerk en het dagblad De Telegraaf research en verslag hebben gedaan. De Polen is recht gedaan en daar gaat het om, aldus Hans van Baalen, die bijna 2 jaar voor de onderscheiding heeft gevochten. Een dubbele onderscheiding, geeft hem dan ook dubbele tevredenheid.