Ministerie van Justitie

Persbericht

Kabinet neemt belangrijke aanbevelingen Commissie Havermans over 9 december 2005
Geen inhoudelijke asielinformatie aan Congo verstrekt

Het kabinet stelt vast dat de Commissie Havermans heeft geconstateerd dat er geen inhoudelijke informatie uit asieldossiers is verstrekt aan de Congolese autoriteiten. Ook constateert de Commissie dat het actualiteitenprogramma Netwerk geen inhoudelijke asielinformatie in de Democratische Republiek Congo (DRC) heeft aangetroffen. Tevens neemt het kabinet belangrijke aanbevelingen van de Commissie over ter verbetering van het terugkeerproces. Dit staat in de kabinetsreactie naar aanleiding van het rapport van de Commissie feitenonderzoek uitzettingen naar de Democratische Republiek Congo, waar de ministerraad vandaag mee heeft ingestemd.

Het kabinet constateert dat er door de uitvoeringsorganisaties geen inhoudelijke asielgegevens aan het land van herkomst zijn verstrekt. Dit komt overeen met hetgeen de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie tijdens het debat in de Tweede Kamer op 23 februari 2005 meerdere malen heeft aangegeven.

De commissie wijst erop dat het meest recente algemeen ambtsbericht inzake de Democratische Republiek Congo expliciet aangeeft dat volgens meerdere onafhankelijke bronnen terugkerende afgewezen en uitgeprocedeerde Congolese asielzoekers uit Europa bij aankomst in Kinshasa geen problemen met de Congolese autoriteiten hebben ondervonden. Actuele ambtsberichten van overige landen waarnaar wordt uitgezet laten eenzelfde beeld zien. Deze ambtsberichten worden meegewogen in de uitspraken van rechters. Een negatieve uitspraak van de rechter voor betrokkene betekent dan ook expliciet dat het land veilig is voor betrokkene.

De Commissie concludeert voorts dat een aantal door de Commissie onderzochte documenten informatie bevat waaruit wel kan worden afgeleid dat iemand een ex-asielzoeker was. Het kabinet stelt vast dat het onderzoek dat door de IND is verricht naar de verstrekking van administratieve asielgegevens aan andere landen dan de DRC eenzelfde beeld laat zien.

De Commissie constateert in haar rapport dat het niet afdekken van gegevens waaruit kan worden afgeleid dat een uitgeprocedeerde vreemdeling destijds asiel heeft aangevraagd in de uitvoering abusievelijk is geschied. Het kabinet constateert dat de Commissie vaststelt dat uit het gesprek dat de Commissie met de Congolese ambassade heeft gevoerd blijkt dat de Congolese vertegenwoordiging in Nederland ervan uitgaat dat vrijwel alle in verband met de terugkeer gepresenteerde vreemdelingen op enig moment een asielaanvraag in Nederland hebben ingediend.

Het kabinet is van oordeel dat het bekend zijn met het feit dat iemand asiel heeft aangevraagd van een andere orde is dan het vrijgeven van inhoudelijke informatie over het asielrelaas van betrokkene. Het kabinet is van mening dat ook uit andere gegevens door de autoriteiten in het land van herkomst in zijn algemeenheid te achterhalen is of betrokken vreemdeling een ex-asielzoeker is. Bijvoorbeeld naar aanleiding van debatten in de Tweede Kamer waarin wordt gesproken over individuele asielzaken, door bijwoning van openbare zittingen van de vreemdelingenkamer van de rechtbank, dan wel naar aanleiding van berichten in de media over individuele asielzoekers. Een expliciet voorbeeld van het laatste is bijvoorbeeld de portretten van individuele asielzoekers die in het kader van het programma 26.000 gezichten op televisie worden getoond.

Voorts constateert het kabinet dat de Commissie Havermans geen bevestiging heeft gevonden van hetgeen door twee anonieme functionarissen tegenover Netwerk is verklaard inzake mishandeling en drogering van Congolezen bij verwijderingen. De commissie concludeert dat in de door haar onderzochte gevallen waarin door de Koninklijke Marechaussee van geweldsmiddelen gebruik werd gemaakt, werd voldaan aan de eisen van subsidiariteit en proportionaliteit.

Het kabinet is verheugd dat de Commissie de verbeteringen die in het terugkeerproces sinds 2004 zijn aangebracht als positief beoordeelt. Het kabinet is van mening dat het rapport van de Commissie zeer bruikbare aanbevelingen bevat in het kader van het terugkeerproces in zijn algemeenheid. De aanbevelingen passen in de nieuw op te richten terugkeerorganisatie en worden in dat reeds lopende proces betrokken.