FNV Filmfestival: Amerikaanse vakbonden en Hoffa

Fnv

Vanavond:

Wie was Jimmy Hoffa? Waren Amerikaanse vakbonden corrupt? Dr. Jaap Verheul van de Universiteit van Utrecht licht voorafgaand aan de film Hoffa een tipje van de sluier op.

Wat: Inleiding over vakbonden in de VS, de verschillen met Europa en de persoon Hoffa. Aansluitend vertoning van de film.
Met: dr. Jaap Verheul (senior onderzoeker Cultuur Geschiedenis, Universiteit van Utrecht) Wanneer: Vrijdag 9 december, 19.15
Waar: Filmmuseum Cinerama (Marnixstraat 400, bij het Leidseplein)

Tijdens het FNV- filmfestival (www.fnv.nl/film) wordt op vrijdag 9 december de Amerikaanse film Hoffa vertoond. Deze bio-pic gaat over Jimmy Hoffa, tussen 1957 en 1971 leider van een van Amerika's grootste vakbonden: The Teamster Union, de vakbond van de truckers. Voorafgaand aan de film zal dr. Jaap Verheul (senior onderzoeker Cultuur Geschiedenis, Universiteit van Utrecht) een inleiding houden over de Amerikaanse vakbonden, de verschillen met Europa en de persoon Hoffa. Aansluitend wordt de film vertoond.

De film Hoffa is gebaseerd op het leven van deze roemruchte Amerikaanse vakbondsleider. Zijn leiderschap was controversieel. Zo werd hij onder andere verdacht van banden met de maffia. In 1975 verdween hij spoorloos van de aardbodem en sindsdien is hij tot een American icon verworden. Regisseur Danny DeVito zet Hoffa desalniettemin neer als working class hero. Jack Nicholson speelt de titelrol.

Meer informatie:
FNV Voorlichting, Harrie Lindelauff 06 22 79 0054