Gemeente Amsterdam

Aantal geboorten in Amsterdam blijft op peil

9 december 2005
---
O+S In tegenstelling tot de landelijke ontwikkeling neemt het aantal geboorten in Amsterdam niet af. Opvallend daarbij is dat de vruchtbaarheid bij de autochtone vrouwen toeneemt. Dit heeft te maken met de veranderende samenstelling van de autochtone bevolking.

Blijvende groei Amsterdamse bevolking (12 Kb) Geboorte kind vaak aanleiding voor vertrek

Het aantal in Amsterdam geboren en getogen vrouwen neemt continu af, terwijl het aantal autochtone vrouwen dat van buiten de stad afkomstig is, blijft stijgen. Een groot deel van deze groep vrouwen is naar Amsterdam gekomen om te studeren en krijgt op latere leeftijd kinderen. Tot voor kort vertrokken veel autochtone vrouwen (en hun partner) voordat ze een kind kregen. Nu er steeds meer autochtone vrouwen van buiten de stad afkomstig zijn, verandert dit. Deze groep vrouwen blijft hier langer wonen en krijgt hier hun kind. Dit zorgt er voor dat de geboorte in Amsterdam zo'n hoog niveau heeft. Wel blijkt dat vrij snel na de geboorte van het kind veel autochtone gezinnen alsnog uit de stad vertrekken. Hun vertrek is de afgelopen jaren zelfs toegenomen. Dit kan te maken hebben met de geringe beschikbaarheid van geschikte gezinswoningen in Amsterdam. Anderzijds blijft een woonmilieu met meer ruimte en groen voor vele gezinnen een sterke aantrekkingskracht hebben.

Geboorte in Amsterdam per bevolkingsgroep, 1993-2004 Geboorte in Amsterdam per bevolkingsgroep, 1993-2004 (5 Kb)

Minder groei etnische minderheden

De komende jaren zal de buitenlandse migratie door de verslechterde economische omstandigheden en het strenge toelatings- en uitzettingsbeleid beperkt zijn. Als gevolg daarvan zal het aandeel etnische minderheden de komende jaren minder snel zal stijgen dan eerder werd aangenomen. Tot voor kort werd er van uitgegaan dat in 2030 de meerderheid van de Amsterdamse bevolking tot de etnische minderheden zou behoren. Hun aandeel bedraagt momenteel 39% en zal volgens de nieuwe prognose naar verwachting tot 2030 nog onder de 50% blijven. Deze ontwikkelingen staan beschreven in de fact sheet 'Demografische ontwikkelingen' die in samenwerking met de Dienst Ruimtelijke Ordening tot stand is gekomen.