Gedetineerden stappen naar Rechter

E.o.r.g. nederland

Arnhem, 09 december 2005 De Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden Nederland (EORG Nederland) zal vandaag de dagvaarding zenden aan de griffie van de arrondissementsrechtbank te s-Gravenhage met het verzoek om een datum te bepalen voor een kort-geding tegen de Staat der Nederlanden (ministerie van justitie).

Inzet van het kort-geding is de versobering van het gevangenisregime. In het kortgeding van 16 november stelde de landsadvocaat dat de bezuinigingen van tijdelijke aard zouden zijn. Het kortgeding zal aangespannen worden namens 55 gedetineerdencommissies, de machtigingen zijn inmiddels bij de EORG binnen.

De bezuinigingen in de inrichtingen zijn alleen maar sterker geworden en 'rijzen de pan uit', de minister van justitie zoekt telkenmale de grenzen op en we willen de kortgedingrechter de kaders maar eens laten bepalen, daarnaast willen we een datum waarop de bezuinigingen van tafel afgaan, aldus Pieter Vleeming van EORG Nederland. De EORG had een ultimatum gesteld aan justitie en loopt vandaag af. We hadden dit graag met Justitie willen bespreken maar Justitie reageert niet op onze e-mailberichten, welke aan de directeur Concernstaf uitvoeringsbeleid, Rob Beek, zijn verzonden, aldus de EORG