VVD



Nieuws

9 dec 2005 - De VVD-fractie had en behoudt
volledig vertrouwen in minister Verdonk

Reactie van de vvd-fractie op het rapport van de commissie feitenonderzoek uitzettingen naar de democratische republiek congo (Rapport van de Commissie Havermans)

De VVD-fractie had en behoudt het volledige vertrouwen in minister Verdonk.

De Commissie Havermans was belast met het instellen van een onafhankelijk feitenonderzoek naar het handelen van de Nederlandse overheid bij uitzettingen van uitgeprocedeerde asielzoekers naar de Democratische Republiek Congo (DRC).

Netwerk beschuldigde de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie dat het 'rapport van nader gehoor' van asielzoekers (waarin dieper op de motieven van de asielzoeker wordt ingegaan) aan de Congolese autoriteiten was verstrekt. In het Kamerdebat verklaarde de minister dat aan Congo geen rapporten van nader gehoor zijn verstrekt. Volgens de minister werd nimmer andere informatie verstrekt dan dat de vreemdeling geen rechtmatig verblijf heeft in Nederland.

De commissie Havermans heeft geconstateerd dat Netwerk geen inhoudelijke asielinformatie in de DCR heeft aangetroffen. Volgens de commissie is ook niet gebleken dat dergelijke inhoudelijke informatie door toedoen van de Nederlandse overheid aan de autoriteiten van de DCR is verstrekt. In een aantal gevallen gaat het wel om documenten die gegevens bevatten waaruit kan worden afgeleid dat de betrokken personen in Nederland een asielprocedure hebben gevoerd. Dat blijkt soms uit de tekst, soms uit het opschrift "afdeling asiel" op het formulier en in enkele gevallen door het aankruisen van het woord "asiel". De commissie heeft geconstateerd dat deze incidenten zich hebben voorgedaan in de periode van 1999 tot heden.

Gelet op het bovenstaande concludeert de VVD-fractie dat de minister de Tweede Kamer niet verkeerd heeft geïnformeerd. Er is immers in geen van de door Netwerk in de DCR aangetroffen documenten sprake van inhoudelijk asielgerelateerde informatie. Er wordt niets gezegd over de motivering van de asielaanvraag of over de omstandigheden die de betrokken personen noodzaakten de DCR te verlaten.

In een aantal gevallen vindt de commissie Havermans het "aannemelijk", gezien de uitzendingen van het tv-programma Netwerk, dat er toch documenten in handen van de autoriteiten van Congo terecht zijn gekomen. Indien dit inderdaad het geval is, had dit niet mogen gebeuren. Het enkele gegeven dat een aantal vreemdelingen asielzoeker is geweest had dus niet aan de autoriteiten mogen worden gemeld. Maar hierbij mag niet onvermeld blijven dat Congo ervan uitgaat dat Congolezen, die bij de ambassade worden gepresenteerd om de juiste papieren te krijgen, ex-asielzoekers zijn, tenzij de betrokken personen het tegendeel aantonen.

De VVD-fractie had vertrouwen in de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie en behoudt dat vertrouwen volledig. De minister heeft de Tweede Kamer immers niet verkeerd geïnformeerd.

De VVD-fractie staat open voor verdere verbeteringen en verfijningen in het asiel- en terugkeerproces, zoals door de Commissie Havermans is aangegeven. Deze zullen ongetwijfeld in het Kamerdebat aan de orde komen.

Vrijdag 9 december 2005

Voor nadere informatie: a.visser@tweedekamer.nl