Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

09-12-2005

Intentieverklaring samenwerking IJsselmeergemeenten Waterland Waterland Edam-Volendam Zeevang

De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Waterland, Edam-Volendam en Zeevang hebben op 15 november 2005 een oriënterend gesprek gevoerd over samenwerking.
Het gesprek is constructief en plezierig verlopen. Er is vastgesteld dat de drie gemeenten belang hebben bij samenwerking. Voorts is vastgesteld dat alleen al vanwege de geografische ligging van de gemeenten en het delen van de kuststrook IJsselmeer deze samenwerking voor de hand ligt.

De volgende uitgangspunten zijn onderschreven:


1. De samenwerking dient de zelfstandigheid van de drie gemeenten te verstevigen;

2. de samenwerking staat los van en doorkruist niet de bestaande samenwerking binnen het ISW en ROA verband;

3. de samenwerking moet worden verankerd in een zo licht mogelijke vorm en moet aantoonbare voordelen voor de deelnemers hebben;
4. weinig bestuurlijke drukte, veel resultaat;
5. de burgemeesters van de drie gemeenten zijn bestuurlijk trekker. Binnen de onderscheidende beleidsterreinen zijn dit de desbetreffende portefeuillehouders.

Er is voor gekozen om na ondertekening van de intentieverklaring de volgende samenwerkings- gebieden te onderzoeken en concretiseren:


1. Economie en (cultuur)toerisme;

2. interne bedrijfsvoering;

3. leerplicht.

Voor wat betreft de eerste twee genoemde punten zullen wij ons de komende maanden richten op een nadere bepaling en vaststelling van mogelijkheden en onmogelijkheden die de samenwerking ons biedt. Het derde punt, de leerplicht is meer uitvoerend en kan direct concreet worden uitgewerkt.

Ook is afgesproken dat de drie burgemeesters nagaan of de gemeenten elkaar meer van dienst kunnen zijn in het kader van het werkgebied openbare veiligheid en rampenbestrijding

Aan het einde van het tweede kwartaal 2006 zal geëvalueerd worden in hoeverre resultaat bereikt is.
Tevens zal dan worden vastgesteld welke formele samenwerkingsvorm het meest dienstbaar is aan de wensen en werkwijze van de drie gemeenten. Afhankelijk van deze evaluatie zullen mogelijk meer thema's worden aangewezen waarbinnen de samenwerking kan worden vormgegeven.

Namens de drie colleges van B&W,

M.E. Smit, burgemeester Zeevang
E.F. Jongmans, burgemeester Waterland
W.J.F.M. van Beek, burgemeester Edam-Volendam