De Unie


07/12/2005
Stakingsdreiging bij vervoerder Arriva

âPersoneel NoordNed neemt niet genoegen met fooiâ

Assen, 7 december 2005 â Oud-NS werknemers zijn kwaad op hun nieuwe werkgever, vervoerder Arriva. Zij dreigen het treinverkeer in heel Noord Nederland plat te leggen als zij niet voldoende gecompenseerd worden in hun verlies aan arbeidsvoorwaarden als gevolg van een nieuw CAO-regiem.

Arriva heeft een overeenkomst afgesloten om vijftien jaar lang het treinvervoer in Friesland en Groningen te mogen organiseren. NoordNed, een 100% dochter van Arriva, gaat het treinvervoer in het concessiegebied provincie Groningen uitvoeren. In Groningen werkt nog een deel van het personeel - circa 70 mensen - onder de arbeidsvoorwaarden van de NSR CAO. Nadat de nieuwe concessie ingaat, wil hun werkgever dat zij komen te vallen onder het regiem van de Multimodaal CAO. Dit betekent voor die werknemers een achteruitgang in arbeidsvoorwaarden, die gekapitaliseerd over 15 jaar een bedrag van circa
⬠20.000,- vertegenwoordigt. Arriva biedt slechts ⬠2.500,- ter compensatie. FNV en CNV willen ingaan op het bod van Arriva, maar hebben nauwelijks leden onder deze groep werknemers.

âDe fooi van Arriva is in het verkeerde keelgat geschoten van de machinisten en conducteurs van NoordNed. Te meer omdat ook de sfeer op de werkvloer niet zo aangenaam isâ, zegt George Kruithof, bestuurder van vakbond De Unie. Volgens hem worden de werknemers met dreigementen als âwanneer je het er niet mee eens bent, vertrek je maarâ door hun nieuwe werkgever monddood gemaakt. Ook de beloofde soepelheid rond een roostersystematiek wordt niet waargemaakt.

De Unie heeft vandaag per brief de directie van Arriva dringend verzocht alsnog met De Unie en de VVMC te onderhandelen om tot een oplossing te komen in de overgang van de arbeidsvoorwaarden van die groep personeelsleden van de concessie Groningen van de NSR CAO naar de Multimodaal CAO.

Volgens Kruithof is de actiebereidheid onder het personeel van NoordNed groot. De leden van De Unie en de VVMC hebben zich uitgesproken voor het voeren van acties. âAls het conflict niet voor woensdag 14 december is opgelost, gaan we de leden wederom raadplegen en gaat er een ultimatum de deur uitâ, aldus Kruithof.