Gemeente Bladel


Informatie over de collectieve vrijwilligersverzekeringen van de gemeente Bladel

Omdat de gemeente Bladel veel belang hecht aan goede voorzieningen voor al haar vrijwilligers, heeft zij per 1 januari 2006 een collectieve Ongevallen en WA verzekering afgesloten én een verzekering die de schade aan de auto van de vrijwilliger vergoedt. De gemeente Bladel biedt deze verzekering gratis aan de vrijwilligers aan. Om van de vrijwilligersverzekering gebruik te kunnen maken moeten verenigingen en organisaties zich vooraf bij de gemeenten aanmelden. Niet geregistreerde verenigingen kunnen in geval van schade geen aanspraak maken op de vrijwilligersverzekeringen.

De Ongevallen en de WA verzekering gaat in op het moment dat de vrijwilliger zijn voordeur achter zich dichttrekt en eindigt op het moment dat de vrijwilliger weer thuis komt. Met andere woorden: ook het van huis weggaan en het naar huis teruggaan is meeverzekerd. Voor alle vragen over deze verzekeringen kunnen vrijwilligers en verenigingen terecht bij onze verzekeringsmakelaar:

WBD Lippmann Groep BV

Bijkantoor Venlo

Tel: 077-3101160

U kunt dan vragen naar de afdeling Onderwijs en Welzijn en naar de heer A.M. Overvliet.


1. De ongevallenverzekering

Alle vrijwilligers van de aangemelde vrijwilligersorganisaties zijn verzekerd tegen de risico's van Ongevallen wanneer deze zich voordoen tijdens het uitoefenen van de vrijwilligerstaak.

Binnen deze polis gelden de volgende verzekerde bedragen:
1. Overlijden als gevolg van een ongeval EUR 5.000,00
2. Blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval EUR18.500,00
3. Dokterskosten, noodzakelijk a.g.v. een ongeval, en welke kosten niet uit hoofde van een andere verzekering worden vergoed EUR 500,00

Wat is een ongeval?

In de polis wordt een ongeval genoemd een "direct op het lichaam plotseling inwerkend van buiten komend geweld". Dus een schram of een bult of een schaafwond(je) is geen ongeval, maar een valpartij met de fiets en een gebroken been of arm uit de kom, of nog erger, wordt dus wel als een ongeval gezien.


2. De WA verzekering

Alle vrijwilligers zijn verzekerd tegen het risico van Wettelijke Aansprakelijkheid. Voor schaden aan derden waar de vrijwilliger voor aansprakelijk kan worden gesteld biedt deze verzekering een volledige dekking. De verzekerde bedragen zijn EUR 1.250.000,00 per gebeurtenis met een maximum van EUR 2.500.000,00 per verzekeringsjaar. Voor schade aan "zaken" geldt een eigen risico van EUR 75,00.

Wat is aansprakelijkheid?

De wetgever zegt hierover dat aansprakelijkheid ontstaat uit een onrechtmatige daad en dat er dus sprake moet zijn van schuld. Kortom, aansprakelijkheid is niet automatisch aanwezig, maar sterk afhankelijk van alle omstandigheden die bij het gebeurde aan de orde zijn. Om die reden is het ook niet verstandig om aansprakelijkheid te erkennen, maar dit altijd over te laten aan de verzekeringsmaatschappij.

Belangrijk: deze WA verzekering is een zogenaamde "secundaire verzekering". Dat betekent dat een WA schade eerst op de eigen WA Particulierpolis gemeld moet worden.

Onze verzekeringsmakelaar de WBD Lippmann Groep zal u daarbij behulpzaam zijn. Wanneer de eigen WA Particulier polis de schade niet, of niet volledig vergoedt, zal de WA verzekering t.b.v. de vrijwilligers het overblijvende deel voor zijn rekening nemen. Uitgangspunt is dat de schadelijdende partij, binnen de voorwaarden van deze verzekering, schadeloos gesteld moet worden!


3. De autocasco verzekering voor dienstreizen

Voor die vrijwilligers die bij de uitoefening van hun vrijwilligerstaak gebruik maken van de eigen auto, heeft de Gemeente Bladel een speciale verzekering afgesloten. Bij schade aan de eigen auto tijdens het gebruik voor vrijwilligersactiviteiten moet de vrijwilliger de schade melden bij zijn eigen All-Risks verzekeraar. De autocasco verzekering zoals afgesloten door de Gemeente Bladel vergoedt in dat geval het eigen risico en het verlies aan korting voor schadevrij rijden (bonus/malus) voor de eerste drie jaar.

Voor vrijwilligers die voor de eigen auto alleen een WA of WA Extra verzekering hebben afgesloten, vergoedt de autocasco verzekering de schade aan de auto tot een maximum van EUR 4.550,00 per gebeurtenis. Het melden van de schade aan de auto bij de eigen verzekeraar kan dan achterwege blijven.


4. Hoe te handelen bij schade?

Op uw verzoek stuurt het bijkantoor Venlo van de WBD Lippmann Groep BV u een schadeaangifte formulier toe. U kunt hiervoor bellen met: 077-3101160. Na invulling van de formulieren stuurt u deze terug naar de WBD Lippmann Groep BV en kan de verdere schadeafwikkeling in gang worden gezet. Eventueel kan het schadeaangifteformulier ook aan u per fax of e-mail worden toegezonden.

Zodra het schadeformulier aan de verzekeringsmaatschappij is ingezonden, wordt met de vrijwilliger (bij een ongeval) of met de tegenpartij (bij een WA schade) contact opgenomen.

Bij schade aan de auto moet u het Europees Autoschadeformulier invullen zoals iedere automobilist van zijn eigen verzekeraar heeft ontvangen. Het origineel stuurt u naar uw eigen autoverzekeraar. Een kopie daarvan stuurt u naar de WBD Lippmann Groep BV.

Wanneer u alleen WA of alleen WA Extra verzekerd bent, stuurt u het formulier alleen naar de WBD Lippmann Groep BV.

Let op: als de schade aan uw auto is ontstaan door een onbekende dader, moet u altijd aangifte doen bij de politie. Een kopie van het proces verbaal moet u met het schadeformulier mee sturen aan de WBD Lippmann groep BV.

Deze uitleg is een uittreksel uit de polisvoorwaarden en daarom kunnen aan deze uitleg geen rechten worden ontleend. In geval van een schademelding zal e.e.a. worden behandeld conform de toepasselijke polisvoorwaarden en de betreffende polisclausules.

Aanmeldingsformulier Aanmeldingsformulier
Versie december 2005

Veel gestelde vragen

Voor veel gestelde vragen (en antwoorden) over
de vrijwilligersverzekeringen van de gemeente Bladel klik hier.
---