Gemeente Deventer

Week 49, 9 december 2005

wijkaanpak onderzoekt resultaten

De gemeente Deventer laat een onderzoek uitvoeren om te weten hoe bewoners de Wijkaanpak waarderen en wat beroepsmatig betrokkenen er van vinden. Wat levert de Wijkaanpak op en wat zou er beter kunnen?

Het is van belang te weten wat bewoners vinden van de Wijkaanpak. Is meedoen aan de Wijkaanpak de moeite waard en levert het ook iets op? Om hierop een antwoord te geven heeft de gemeente aan bureau Attema en Van de Wetering opdracht gegeven een onderzoek uit te voeren. Drie jaar geleden is ook een dergelijk onderzoek gehouden. Toen bleek driekwart van de betrokkenen redelijk tot sterk positief te zijn over de Wijkaanpak. Ook kwam naar voren dat de Wijkaanpak veel meer bekendheid moest geven aan concrete resultaten. Nu, drie jaar later en weer vele ontwikkelingen verder, wordt opnieuw nagegaan hoe bewoners over de Wijkaanpak denken.

Opinieonderzoek beroepsmatig betrokkenen

Behalve bewoners, zijn er ook veel mensen beroepsmatig betrokken bij de Wijkaanpak. Zij worden ingeschakeld door een wijkambtenaar, wijkopbouwwerker, wijkteam of een taakgroep. Dat kunnen medewerkers zijn van de gemeente of het welzijnswerk, maar ook van politie, scholen, en woningcorporaties. Dit jaar wordt ook aan hen gevraagd wat zij vinden van de aanpak. Hiervoor wordt een opinieonderzoek gehouden, waarin allerlei aspecten van de Wijkaanpak worden voorgelegd.

Schriftelijk en mondeling

Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de hand van een schriftelijke enquête. Deze wordt verspreid onder mensen die betrokken zijn (geweest) bij de Wijkaanpak en van wie het adres bekend is bij wijkambtenaar of wijkopbouwwerker. Daarna worden naar aanleiding van de uitkomsten, telefonische interviews gehouden. De enquête onder bewoners wordt medio december verspreid. Wie geen exemplaar ontvangt, maar wel wil meedoen, kan contact opnemen met de onderzoeker, Fransien Attema, tel. 0570-617902. De enquête onder beroepsmatig betrokkenen wordt na de jaarwisseling verspreid. De uitkomsten van beide onderzoeken worden in april 2006 verwacht.

De Wijkaanpak

In de Deventer Wijkaanpak denken veel bewoners mee over ontwikkelingen in de wijken. Zij benoemen niet alleen de problemen in hun wijk, maar denken ook na over oplossingen. En daar waar mogelijk leveren bewoners zelf een bijdrage aan de uitvoering van maatregelen. De bewoners krijgen ondersteuning van een wijkambtenaar en een wijkopbouwwerker. De gemeente Deventer en diverse instellingen zijn betrokken bij het uitwerken en uitvoeren van plannen. Onderdeel van de Wijkaanpak is een eigen wijkbudget per wijk, bestemd om maatregelen uit de Wijkaanpak uit te voeren. Bewoners beslissen zelf over de besteding van dat budget.

Publicatiedatum: 9-12-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 9 december 2005