Dienstenbond CNV

Onderhandelingsresultaat CAO Optiek
09-12-2005

De werkgevers in de Optiek en CNV Dienstenbond hebben een onderhandelingsresultaat bereikt inzake de CAO Optiek. CNV Dienstenbond realiseert zich dat slechts over een beperkt aantal onderwerpen afspraken zijn gemaakt, maar kan zich gezien de omstandigheden daarin vinden. Wij leggen het onderhandelingsresultaat dan ook ter stemming aan de leden voor.

Op 7 december jongstleden heeft CNV Dienstenbond een onderhandelingsresultaat bereikt met de werkgevers in de Optiek over een nieuwe CAO Optiek. Het leken stevige en langdurige CAO-onderhandelingen te worden met de voorstellen van werkgeverszijde om te komen tot een jaarurenmodel en het uitkleden van de toeslagen voor bijzondere uren. CNV Dienstenbond heeft het de gewenste flexibiliteit in arbeidstijden vanaf het begin gekoppeld aan het overeind houden van de toeslagen. Daar zijn de werkgevers uiteindelijk mee akkoord gegaan. Verder zijn we uiteindelijk ook niet uitgekomen op een jaarurenmodel, maar op een systeem dat per binnen een periode van 4 weken wat meer en minder kan worden gewerkt. Toen deze hobbel was genomen hebben we besloten snel tot een akkoord te komen en alle minder belangrijke voorstellen te laten zitten.

Hoe zien de afspraken eruit?
De belangrijkste afspraken zijn:

* Looptijd van 1 januari 2006 tot en met 31december 2006.
* De feitelijke en garantielonen worden per 1 januari 2006 verhoogd met 1% en per 1 juli 2006 met een 0,5%.

* Een werkgroep gaat bekijken wat de nieuwe wetgeving rond arbeidsongeschiktheid gaat betekenen. Voorlopig handhaven we de huidige afspraken, waarbij wel is afgesproken dat gedurende het tweede ziektejaar structureel volledig arbeidsongeschikten een aanvulling krijgen tot 80%.

* Flexibelere werkuren doordat per week 4 uur meer of minder kan worden gewerkt dan is overeengekomen, met die voorwaarde dat na 4 werken het saldo weer op 0 moet staan. Als dat niet het geval is, worden de uren als overwerk uitbetaald.

Een uitgebreid overzicht van de afspraken treft u in de bijlage aan

De voorstellen van werkgevers om verder negatieve wijzigingen in de CAO aan te brengen zijn van tafel gehaald en ook de knip die werkgever hebben voorgesteld voor de loonsverhoging tussen schaalsalarissen en feitelijk salarissen hebben we van tafel gekregen. De CAO blijft dus verder in stand. Al met al wat ons betreft een beperkt, maar gezien het feit wat op tafel lag aan verslechteringen een goed resultaat.

Stemming
Wij leggen het onderhandelingsresultaat dan ook ter stemming aan u voor. We willen u vragen om per e-mail uw stem aan ons kenbaar te maken of u kunt instemmen met het onderhandelingsresultaat. Wij vragen u dit voor vrijdag 23 december 2005 te doen.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u contact met mij opnemen (tel: 023-5670615 of per e-mail: j.warnaar@cnvdibo.nl). Meer informatie over CNV Dienstenbond kunt u vinden op www.cnvdienstenbond.nl