Socialistische Partij

Geen gedwongen verhuizing van Den Helderse bejaarden

09-12-2005 * In Den Helder is flinke commotie ontstaan rondom de sloop van Buitenveld, een verzorgingshuis in Julianadorp. Commotie met name onder de zestig bewoners van dit verzorgingshuis en hun familie, maar ook onder de burgers van den Helder. Wat is er aan de hand?

Op maandagmiddag 28 november jongstleden werd de bewoners van het verzorgingshuis Buitenveld te verstaan gegeven dat het huis waarin zij verblijven binnenkort zal worden gesloopt. De zestig bewoners zullen elders worden geplaatst, althans dat is de bedoeling. Het bericht kwam voor de bewoners en hun familie als een donderslag.

Volgens het management is er niets aan de hand en is het ongerief maar tijdelijk, immers er komt nieuwbouw voor in de plaats. Echter, deze nieuw geplande woonzorgcomplexen zijn alleen geschikt voor mensen die nu nog op zichzelf wonen. De 60 bewoners van Buitenveld zijn het op zichzelf wonen ontwend en kunnen zich daaraan op hun leeftijd niet meer gewennen. Voor hen is de uitplaatsing dus niet tijdelijk maar definitief.

Weggaan uit je vertrouwde woonomgeving, gescheiden worden van je buren, dat komt hard aan als je (hoog) bejaard bent. Het werkt ontregelend en de mensen raken gedesoriënteerd. Daar zijn legio voorbeelden van. Het verhuizen van (hoog) bejaarde mensen moet daarom tot een minimum beperkt worden. Als het niet anders kan, moet het echt, dringend noodzakelijk zijn. Het is de vraag of van dringende noodzakelijkheid hier sprake is.

De SP heeft gedeputeerde Kruisinga per open brief verzocht in te grijpen.

---

Open brief aan gedeputeerde van Noordholland, mevrouw R. Kruisinga

Onderwerp: de sloop van verzorgingstehuis Buitenveld in Julianadorp (Den Helder)

Geachte mevrouw Kruisinga,

Als gedeputeerde heeft u enige verantwoordelijkheid aangaande een goed gespreide zorg voor Noord-Holland. En dat nog altijd, al was uw verantwoordelijkheid vroeger groter. In deze brief spreek ik u aan op deze verantwoordelijkheid.

In Den Helder is flinke commotie ontstaan rondom de sloop van Buitenveld, een verzorgingshuis in Julianadorp. Commotie met name onder de zestig bewoners van dit verzorgingshuis en hun familie, maar ook onder de burgers van den Helder. Wat is er aan de hand?

Op maandagmiddag 28 november jongstleden werd de bewoners van het verzorgingshuis Buitenveld te verstaan gegeven dat het huis waarin zij verblijven binnenkort zal worden gesloopt. De zestig bewoners zullen elders worden geplaatst, althans dat is de bedoeling. Het bericht kwam voor de bewoners en hun familie als een donderslag. Volgens het management is er niets aan de hand en is het ongerief maar tijdelijk, immers er komt nieuwbouw voor in de plaats. Echter, deze nieuw geplande woonzorgcomplexen zijn alleen geschikt voor mensen die nu nog op zichzelf wonen. De 60 bewoners van Buitenveld zijn het op zichzelf wonen ontwend en kunnen zich daaraan op hun leeftijd niet meer gewennen. Voor hen is de uitplaatsing dus niet tijdelijk maar definitief. Weggaan uit je vertrouwde woonomgeving, gescheiden worden van je buren, dat komt hard aan als je (hoog) bejaard bent. Het werkt ontregelend en de mensen raken gedesoriënteerd. Daar zijn legio voorbeelden van. Het verhuizen van (hoog) bejaarde mensen moet daarom tot een minimum beperkt worden. Als het niet anders kan, moet het echt, dringend noodzakelijk zijn. Het is de vraag of van dringende noodzakelijkheid hier sprake is.

Een wijk als Julianadorp met ruim zestienduizend inwoners, daar is een verzorgingstehuis toch geen luxe. Dat bent u toch wel met mij eens. Ik wil u daarom dringend vragen om te kijken of u van uw kant iets kan doen voor de bewoners van Buitenveld.

In afwachting van uw reactie,

Hoogachtend,

Carlien Boelhouwer

Statenlid SP