VVD



Nieuws

9 dec 2005 - Inbreng Bibi de Vries begroting
Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Op woensdag 7 december 2005 had het debat over de begroting van SZW plaats. Hieronder treft u de inbreng van VVD-woordvoerder Bibi de Vries.

Voorzitter, de VVD gaat het vandaag niet over koopkrachtplaatsjes hebben, dat hebben wij gisteren al uitgebreid gedaan met de minister van SZW en de Minister van Financien. En dat hebben ze goed gedaan.

Voorzitter, ik wil het hebben over een thema waar de minister van Sociale Zaken bij uitstek over gaat, nl over het behoud van de solidariteit tussen de generaties. Dan heb ik het niet alleen over hoe de huidige polderpartners daar mee omgaan bij het dossier VUT/prepensioen, maar ook over hoe bijvoorbeeld de AOW er in de toekomst uit moet zien. Als het aan de VVD fractie ligt houden wij vast, ook voor 2020, aan een welvaartsvaste AOW. De spilleeftijd blijft 65 jaar. Flexibiliteit in de AOW leeftijd is een feit, in die zin dat als je langer doorwerk en je er individueel voor kiest om je AOW pas op je 66ste of je 67ste te ontvangen, dat dat dan kan. Hoe kijkt de Minister van SZW hier tegen aan?

Vorig jaar hebben we hier ook over gesproken en toen is er een motie aangenomen waarin werd verzocht de voors- en tegens van flexibilisering van de AOW-leeftijd in kaart te brengen. Hoe staat het hiermee?

Maar nu wat dieper. De basis om de kosten van de vergrijzing aan te kunnen is dat het huishoudboekje van de staat op orde is. Dat de staatsschuld wordt afgelost. Wat is de mening van de minister van SZW in deze. Want ik mag er toch vanuit gaan dat hij als een leeuw staat voor de AOW.

Ik zeg dit omdat je steeds meer onzalige ideeën over de AOW hoort:

· Fiscaliseren, in gewoon Nederlands: ouderen AOW-premie laten betalen oer hun AOW- uitkering. De VVD is hier niet voor.

· AOW-leeftijd, met of zonder overgangstermijn, omhoog doen naar 67 jaar. Dit is overigens een wonderlijke want we moeten eerst zorgen dat er meer ouderen langer gaan werken. 40% boven 55 werkt en 20% boven de 60 jaar. Bovendien zie je nergens een onderbouwing van 67 jaar.

· Je hoort de linkerflank in het parlement steeds vaker zeggen, top de aftrek van de pensioenpremies maar af.

· Straks moeten de belastingen nog omhoog en daar zit de VVD ook niet op te wachten. De VVD wil juist naar een zo laag mogelijke flattax.

Met andere woorden, het rommelt in AOW-land en in pensioenland.

Voorzitter, politiek bedrijven is niet alleen iets van de korte termijn. En daarom wil de VVD de visie van de minister van SZW horen over de toekomst voor de AOW en of hij met de VVD van mening is dat we naar een structureel overschot toemoeten op de begroting zoals minister Zalm gisteren al zei.

Voorzitter, ik had het over de solidariteit tussen de generaties en het behoud daarvan. Je hoort steeds vaker de CNV-jongeren morren of de FNV-jongeren. Maar er is nu ook een nieuwe vakbond voor jongeren opgericht, het 'Alternatief voor Vakbond (AVV)'. Erg verfrissend moet ik zeggen. Al was het maar dat deze jongeren vakbond kritisch kijkt naar hoe onze polderpartners opereren. Ze houden niet van het blind AVV'en van CAO's. Dat hebben ze goed gezien. Maar deze jongeren willen ook meepraten in de SER.

Voorzitter, nu is de VVD een criticaster van de SER, want als ergens achterkamertjespolitiek wordt bedreven wordt bedreven is het daar. Maar is het niet een goed idee om een jongerenvakbond in de SER te laten meepraten? Wat vindt de minister hiervan, of is hij zo gehecht aan de traditionele polderpartners dat hij de jongeren hier niet bij wil hebben? De VVD-fractie is van mening dat jongeren veel meer moeten kunnen meepraten, willen wij de solidariteit tussen de generaties behouden.

Voorzitter, dan heel kort nog een paar kleine puntjes.

· Hoe staat het met het WAO-café? De VVD wil dat het WAO-café blijft bestaan en dat de financiering opgelost wordt. Dat dit geregeld wordt. En daarom dien ik samen met het CDA een amendement in dat dit regelt. Zo zie je maar weer.

· Voorzitter, de VVD fractie vraagt net als de PvdA fractie aandacht voor de mantelzorgers. Mantelzorgers zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving en de VVD zou het een goede zaak vinden als mantelzorgers onder de werking van de wet basisvoorziening Kinderopvang zouden vallen. Wat vindt de minister hiervan?

· Mede op basis van de opstelling van de VVD-fractie heeft minister De Geus besloten om zijn Wet medezeggenschap werknemers in te trekken. Sindsdien blijft het oordverdovend stil. Minister De Geus heeft in het voorjaar een nieuwe wet beloofd, maar de VVD-fractie zou het op prijs stellen dat hij eerst eens een hoofdlijnennotitie naar de Tweede Kamer zou sturen met daarin de uitgangspunten van zijn nieuwe voorstel. Dit om verdere teleurstelling te voorkomen. De VVD gaat er vanuit dat met het nieuwe wetsvoorstel de door de VVD gewenste flexibiliteit en maatwerk binnen medezeggenschap wel wordt gerealiseerd. Hier is werkend Nederland aan toe.

7 december 2005

Bibi de Vries: b.dvries@tweedekamer.nl