Vlaamse overheid

actieplan goedgekeurd "Wetenschap maakt knap!" Vlaanderen

Op voorstel van minister van Wetenschap en Innovatie MOERMAN heeft de Vlaamse Regering vandaag het actieplan goedgekeurd om wetenschap aantrekkelijker te maken bij het grote publiek. Alle acties zijn te consulteren via de vernieuwde website www.wetenschapmaaktknap.be

Vlaanderen heeft de komende tien jaar 15.000 onderzoekers nodig als het de Lissabon- en Barcelonadoelstellingen wil halen. Via het Odysseus-programma dat minister Moerman heeft uitgewerkt, worden eminente Vlaamse en buitenlandse onderzoekers naar Vlaanderen teruggehaald. Maar het is van cruciaal belang dat ook in Vlaanderen voldoende onderzoekers gevormd worden.

Het actieplan om wetenschap te promoten richt zich dan ook vooral tot de schoolgaande jeugd. Vooral meisjes kiezen na de middelbare school nog niet genoeg voor wetenschappelijke en technologische richtingen. In het academiejaar 2003-2004 stapte nog geen vijf procent van de meisjes in de zogenoemde bètawetenschappen. In samenwerking met de bedrijfswereld worden nu projecten opgezet om meisjes meer te betrekken bij wetenschap en techniek. Daarvoor wordt een miljoen euro uitgetrokken.

In de "techniekclubs", een soort mini-opleidingen in techniek die ondermeer te volgen zijn in Technopolis in Mechelen, leren meisjes ondermeer omgaan met materialen en stoffen, om zo de interesse voor wetenschap en techniek aan te wakkeren.

Voor het actieplan voor wetenschap wordt meer dan negen miljoen euro voorzien. Om het grote publiek te sensibiliseren, omvat het ook de samenwerking met de Volkssterrenwachten, Technopolis, de VRT ("Over leven"), de wetenschapswinkels en de wetenschapsweek.

Wetenschap, techniek en technologie verdienen een groot maatschappelijk draagvlak, zegt minister Moerman. De instroom van jong talent is cruciaal voor de verdere uitbouw van onze kennismaatschappij.

Persinfo : Annemie Nijs, woordvoerster van minister Moerman - tel. (02) 552 61 11 - gsm. 0475 77 26 93 e-mail : persdienst.moerman@vlaanderen.be


---