Waterschap Vallei & Eem

Waterschap wil maatregelen tegen hoogwater Eemland voorfinancieren

Het Dagelijks Bestuur van Waterschap Vallei & Eem is bereid de maatregelen die nodig zijn om het Eemland te beschermen tegen hoogwater vanuit de randmeren voor te financieren. Voorwaarde is wel dat de rijksoverheid de kosten aan het waterschap terugbetaalt. Voordat het werk begint, wil het waterschap een schriftelijke toezegging daarover hebben. Die oplossing draagt het Dagelijks Bestuur van het waterschap aan in een brief aan de provincie Utrecht om de impasse over de financiering te doorbreken.

Afgelopen zomer bleek dat de rijksoverheid geen geld heeft om de dijken langs de zuidelijke randmeren te versterken of een beweegbare waterkering aan te leggen. Verbetering van dijken langs grote wateren worden betaald door het rijk. Het waterschap ging daar bij het starten van het onderzoek naar de mogelijkheden van uit en doet dat nog steeds.

Niet tornen aan veiligheid

Het gebied langs de randmeren moet namelijk in 2010 voldoende zijn beschermd tegen hoogwater. Dat is in 2003 afgesproken. Het Dagelijks Bestuur van het waterschap wil aan die afspraak niet tornen. Er is inmiddels gestart met het opstellen van een milieueffectrapportage. Als dat rapport en het dijkverbeteringsplan is vastgesteld, moet de uitvoering aansluitend plaats vinden. Als de periode tussen voorbereiding en uitvoering te lang is, moeten de plannen opnieuw worden bekeken en vastgesteld. Dat betekent meer werk, kosten en vertraging. Ook bezwarenprocedures moeten dan mogelijk opnieuw worden gevolgd.

Vertraging voorkomen

Met het aanbod om het project voor te financieren wil het waterschap verdere vertraging voorkomen. De veiligheid van de bewoners in het achterliggende gebied is in het geding. Dat staat in de brief die het waterschap gisteren naar de provincie Utrecht heeft gestuurd. Welke maatregelen er exact nodig zijn om het noordelijke gebied van het waterschap te beschermen is nog niet duidelijk. Het onderzoek naar de milieueffecten van de vier mogelijke oplossingen, speelt daarbij een rol. De vier varianten zijn een beweegbare waterkering bij de Stichtse Brug, bij de Hollandse brug of monding van de Eem in combinatie met beperkte dijkverbetering, of alleen dijkverbetering. Die laatste oplossing is dan wel ingrijpender dan in combinatie met een beweegbare waterkering.

Persbericht 2005/22 van 9 december 2005