Gemeente Heusden


Gemeente geeft donatie KICI door aan Stichting Hulp Waduwa 8-12-2005

Op donderdag 8 december reikte wethouder Peter Groenestein een cheque uit ter waarde van 5.000 euro aan Stichting Hulp Waduwa. KICI Kledinginzameling stelde het bedrag ter beschikking aan de gemeente Heusden als dank voor de grote hoeveelheden kleding die de inwoners van de gemeente Heusden jaarlijks inzamelen.

Het college wilde een goede bestemming voor het bedrag en heeft het daarom ter beschikking gesteld aan een milieu- of ontwikkelingsproject. Na een oproep van de gemeente in verschillende media heeft een aantal organisaties voorstellen ingediend. Uit de ingediende voorstellen is na een officiële loting een winnaar bekend geworden: Stichting Hulp Waduwa uit Drunen. Wethouder Peter Groenestein overhandigde de cheque persoonlijk aan Ad van Lokven en Geert Hanegraaf, die het werk voor de stichting in Sri Lanka uitvoeren.

Stichting Hulp Waduwa is in het leven geroepen na de tsunami die Zuidoost Azië in 2004 trof. Het geld van de donatie wordt onder andere gebruikt voor het aanschaffen van leermiddelen, schoolkleding en vervoer voor de kinderen in Waduwa in Sri Lanka. Ook KICI Kledinginzameling is blij met de bestemming van de donatie.

College Heusden pleit voor terughoudendheid bij bouw dure appartementen 9-12-2005

Omdat er een stagnatie optreedt in de verkoop van nieuwe duurdere appartementen en ook de samenstelling van de bevolking daar aanwijzingen voor geeft, pleit het college van Heusden voor terughoudendheid bij het afgeven van nieuwe bouwvergunningen voor duurdere appartementen. Het college van Heusden komt tot dat oordeel na bestudering van de resultaten van onafhankelijk onderzoek.

In juni 2005 besloot het college al om voorzichtig te zijn met nieuwe bouwplannen voor appartementen. Met het oog op het nieuwe Centrumplan Vlijmen (Hartje Vlijmen), waar zeer waarschijnlijk ook appartementen gebouwd zullen worden, is besloten om de markt voor appartementen nog eens kritisch te bekijken. Een tweede reden voor nader onderzoek was de voorbereiding van het nieuwe woningbouwprogramma. Aan bureau Companen werd daarom de opdracht gegeven advies uit te brengen over de woningvoorraad. Eerder al was door Ecorys onderzoek gedaan naar woningbouwbehoefte in Drunen.
Tot voor kort was de inschatting dat er per jaar behoefte is aan 180 appartementen in de hogere prijsklassen. Inmiddels blijkt uit onderzoeken dat er slechts behoefte is aan gemiddeld 80 duurdere appartementen per jaar voor de hele gemeente Heusden.

Voor Drunen staat tot en met 2007 de bouw van bijna 400 appartementen op het programma. Jaarlijks gaat het om 65 tot 80 nieuw te bouwen appartementen. Die zijn verdeeld over verschillende projecten en prijsklassen. In Vlijmen staat tot en met 2010 de bouw van 175 appartementen op het programma. Dat zijn dan vooral middeldure en dure koopappartementen met een prijs van 200.000 of meer. Juist in Vlijmen zal daarom een pas op de plaats worden gemaakt. Dat gebeurt ook omdat in het nieuwe centrum van Vlijmen rekening gehouden moet worden met de bouw van duurdere koopappartementen. De verwachting is dat tegen de tijd dat met de uitvoering van het Centrumplan Vlijmen wordt begonnen, weer vraag zal komen naar luxe koopappartementen. De vraag naar appartementen is mede afhankelijk van de ontwikkeling van de bevolkingssamenstelling. Zo is er vooral bij ouderen een toenemende behoefte aan duurdere huur- en koopappartementen. Jongeren hebben meer behoefte aan goedkopere woningen en appartementen. Mede daarom is de verwachting dat pas na 2010 de behoefte aan appartementen en vooral aan duurdere appartementen weer iets zal toenemen. Op basis van het uitgevoerde onderzoek is de verwachting dat de komende jaren behoefte is aan circa 80 appartementen per jaar, waarvan 45 koop en circa 25 huur.
Bij nieuwe aanvragen voor de bouw van appartementen zal de gemeente daarom in Vlijmen vooral beoordelen of die nieuwbouwplannen geen nadelige invloed hebben op het nog uit te werken Centrumplan Vlijmen, of de marktomstandigheden de nieuwbouwplannen rechtvaardigen en uiteraard of de plannen passen in de totale woningbouwplanning.

Voor Drunen wil de gemeente instemmen met de bouw van circa 30 nieuwe appartementen per jaar, waarbij ook gelet wordt op de keuze van de locatie, de kwaliteit van het project en het lange termijn programma voor woningbouw.