Nederlandse Politiebond


Minister toch garant voor terreurschade werknemers

Gepubliceerd: vrijdag 09 december 2005.

Onder druk van de politiebonden NPB, ACP en VMHP heeft minister Remkes vandaag laten weten zich wel degelijk garant te stellen voor de persoonlijke schade die politieambtenaren kunnen oplopen door terroristische acties.

Sinds 11 september 2001 kennen verzekeringspolissen een zogenaamde terrorisme- clausule, die een bepaald maximum stelt aan het totaal uit te keren bedrag na een ter- roristische aanslag. Dit brengt het risico met zich mee dat de getroffen personen hun schade niet of niet geheel vergoed krijgen.

Onwenselijke situatie
De minister en de bonden zijn het erover eens dat dit een onwenselijke situatie is, waar- van de individuele politieambtenaar niet het slachtoffer mag worden. In overleg met de verzekeringsmaatschappijen hoopt minister Remkes dan ook tot de afspraak te komen dat de terrorismeclausule niet wordt ingeroepen als een politieambtenaar op basis van zijn persoonlijke polis schade claimt, die is ontstaan bij de uitoefening van zijn functie.

In de tussentijd
Gisteren ontstond in het overleg tussen de bonden en de minister grote commotie over de vraag: wat wordt er geregeld voor de politieambtenaren die door terrorisme per- soonlijke schade oplopen in de periode dat de beoogde afspraak met de verzekerings- maatschappijen nog niet is gemaakt of er een andere bevredigende regeling tot stand is gekomen die de persoonlijke schade afdekt?

Bonden woedend
Volgens de woordvoerder van BZK weigerde de minister zich in die periode financieel garant te stellen voor deze collega's. De bonden zijn daarop in woede ontstoken en hebben de publiciteit gezocht. Als gevolg daarvan zijn nog gisteravond Tweede-Kamer- vragen over de zaak gesteld door het PvdA-Kamerlid Straub.

Vandaag heeft de minister officieel laten weten het als zijn verantwoordelijkheid te beschouwen om te voorkomen dat politieambtenaren in die periode zolang er nog geen goede afspraak over de terrorismeclausule is - tussen wal en schip vallen. Het is duidelijk dat onze boosheid van gisteren niet zonder gevolgen is gebleven.

Geen veiligheidsgordel
Een ander twistpunt was de vergoeding van persoonlijke schade die een politieambte- naar kan oplopen doordat hij in de auto het tactische vest moet dragen en daardoor geen veiligheidsgordel kan omdoen. Jammer genoeg heeft de minister nog niet de moed gehad om meteen ook daarvoor een garantie af te geven.

Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 09 12 2005 NPB