Socialistische Partij

De Kromme Leek is geen speellandschap voor ontwikkelaars

09-12-2005 * Volgens berichten in de media mag ex-gedeputeerde en ex-burgemeester Meydam zich sinds kort commissaris noemen van de Leeker Woonland BV. Een bedrijf wat plannen heeft wat haaks staat op het beleid waar hijzelf als gedeputeerde verantwoordelijk voor was.

Als een van de twee zwaargewichten (naast Meydam is er nog een andere voormalige burgemeester door de BV aangetrokken als commissaris) moeten zij het doel van de BV aan de man brengen: 1300 woningen aan de Kromme Leek in West-Friesland. Meydam had er zin in, getuige het artikel: het was voor hem een creatieve uitdaging. Meydam zag het gebied rond de Kromme Leek als een soortement speellandschap. De krant meldde verder dat de BV in dit gebied inmiddels ook al heel wat grond bezat. De SP wil weten hoe dit kan en heeft schriftelijke vragen gesteld.

In het streekplan Noord-Holland Noord van 2003 staat duidelijk vermeld dat Gedeputeerde Staten (GS) zorg draagt dat in dit gebied rondom De Kromme Leek grootschalige bebouwing wordt tegengegaan. GS zou verder, zo beloofden ze toentertijd in 2003, met voorstellen komen om zoveel mogelijk grond aan te kopen in deze regio. Werkelijk alles zouden ze uit de kast halen om grootschalige bebouwing te voorkomen.

Het plan van de Leeker Woonland bv: 1300 woningen, is grootschalig en zullen een aantasting van het karakteristieke open West-Friese landschap zijn en zullen ervoor zorgen dat de verkeersdrukte in de omgeving toeneemt. Als het goed is, is GS nu druk bezig om voor de plannen van de projectontwikkelaar een stokje te steken. De SP heeft er echter weinig vertrouwen in. Meydam was destijds, toen over het streekplan werd gestemd, de verantwoordelijke gedeputeerde. Hij weet dus als geen ander dat de provincie daar geen bebouwing wil. En als hij, eenmaal gedeputeerde af, dan vervolgens zonder enige gewetenswroeging in een BV stapt die plannen ontwikkelt die haaks staan op het algemeen belang, dan kun je je met recht afvragen of bestuurlijk Nederland eigenlijk wel integer is.