Gemeente Brielle


Actueel - Persberichten

Het Niveau-3 gebouw heeft een nieuwe naam!

Het Niveau-3 gebouw van de Breede School Zuurland is multifunctioneel en bedient zowel het onderwijs als het culturele Brielle.

In oktober is een prijsvraag uitgeschreven voor de naam van dit gebouw. Tot 18 november bestond de gelegenheid hiervoor ideeën in te sturen. Op 5 december kwam de jury bijeen om een winnaar te selecteren.

Inspirerende inzendingen

Het gemeentebestuur wil iedereen bedanken voor de leuke en inspirerende inzendingen; creatieve uitspattingen, grappige gedachtespinsels en historische vondsten, compleet met toelichting. Het was beslist niet eenvoudig om hieruit een keuze te maken.

Welke naam past het beste bij het gebouw, bij de Breede School, bij Brielle? Het Geuzenpaleis? Optimalum of Boegbeeld? Hoe leuk de andere ideeën ook waren, uiteindelijk heeft de jury gekozen voor BRES. De inzender van deze winnende naam is Rian van der Schaft. Zij is inmiddels door de gemeente op de hoogte gebracht en ontvangt binnenkort uit handen van de burgemeester van Brielle twee theaterbonnen.

Vele betekenissen

De jury bestond uit José Dudink, ouder, Cees Beukema, leerkracht en voorzitter van de CCPO (culturele commissie primair onderwijs) en At van Eendenburg van de Vrienden van de Goote'. Zij waren van mening dat de naam BRES goed in het gehoor ligt. De naam BRES vormt ook een mooie samenvoeging van Brede en School en doet hiermee recht aan de brede functie van het gebouw.

Daarnaast heeft BRES verschillende betekenissen. Ten eerste is een bres een gat in een verdedigingswerk. Dit verwijst naar de historische rol van Brielle als vestingstad die ondanks aanvallen en gaten in de verdediging toch overeind is gebleven. Ten tweede bestaat het spreekwoord voor iets of iemand in de bres springen' wat symbool staat voor de samenwerking die nodig is het hele project van de grond te krijgen. Bovendien heeft BRES ook een culturele associatie doordat een cultureel- wetenschappelijk tijdschrift dezelfde naam draagt.