Gemeente Albrandswaard


Marktpartijen slaan handen ineen om winkelcentrum Rhoon te moderniseren

Een aantal belangrijke winkeleigenaren, de winkeliersvereniging, ondernemers, projectontwikkelaars en de gemeente hebben donderdag 8 december 2005 een gezamenlijke intentieverklaring ondertekend.

Aan tafel zaten: HEJA Projectontwikkeling, Stichting Pensioenfonds Openbaar Vervoer, Johan Matser Projectontwikkeling, Piet Smits namens de winkeliersvereniging, Jurgen Mahu (AH), Olaf Bruinenberg (MCD), burgemeester Harald Bergmann en wethouder Gerard Brussaard namens de gemeente.
In deze intentieverklaring wordt de weg uitgestippeld die de samenwerkende partijen met elkaar willen volgen voor een succesvolle herontwikkeling van het bestaande, verouderde winkelcentrum in Rhoon. Hierin is een belangrijke plaats voorzien voor de twee trekkers binnen het winkelcentrum: de supermarkten Albert Heijn en MCD. Het is uiteindelijk de bedoeling dat Albert Heijn beschikt over een vergrote, eigentijdse winkel op de huidige locatie aan de Julianastraat. MCD gaat zich vestigen in een nieuw pand op de plaats van het huidige gemeentehuis. Dit pand zal naast een supermarkt ook plaats bieden aan appartementen en een ondergrondse parkeergarage. Tussen deze twee trekkers moet in samenwerking met elkaar en de andere winkeliers en ondernemers een aantrekkelijk winkelgebied komen, zo is de duidelijke intentie van alle aanwezige partijen.

De marktpartijen hebben in juni 2005 de ruimte gekregen van de gemeenteraad om met elkaar een plan van aanpak te bedenken om het centrumgebied van Rhoon te moderniseren. Daarbij zijn voor de
Albrandswaardse politiek twee zeer belangrijke randvoorwaarden gesteld: het tot stand brengen van een tweepolenstructuur en maximaal twee supermarkten in het gebied.
Hoewel nog veel berekeningen en tekeningen moeten worden gemaakt zijn de samenwerkende partijen hoopvol hierin te kunnen slagen. Wij hebben de afgelopen maanden al stevige noten gekraakt over bijvoorbeeld wie waar komt. Dat wij vandaag bij elkaar zitten om de intenties te bekrachtigen, zegt iets over onze gezamenlijke wil om voor Rhoon iets moois tot stand te brengen, aldus Jan Hoppen van HEJA Projectontwikkeling en Erik Röling van Johan Matser Projectontwikkeling, de initiatiefnemers van het samenwerkingsproces. Wel laten de ondernemers doorschemeren dat uit de eerste verkenningen blijkt dat de gemeente dan bereid moet zijn om een aantal elementen uit de kaders, die de raad in april 2005 heeft vastgesteld, enigszins bij te stellen. In hoeverre bijstelling noodzakelijk is, wordt momenteel onderzocht. Marktpartijen zetten alles op alles om de plannen zo vlot mogelijk concreet te maken en goed te onderbouwen zodat zij het gesprek met de gemeenteraad kunnen aangaan. In een gezamenlijk projectverband gaan partijen onmiddellijk verder aan de slag. Zij streven ernaar om na de jaarwisseling op basis van schetsen en cijfers de dialoog met de raad en andere belanghebbenden, zoals winkeliers en omwonenden, aan te gaan. Wij doen dit voor onze klanten die wij een eigentijds boodschappencentrum willen bieden en
-natuurlijk- ook een beetje voor ons zelf. We zijn niet voor niets ondernemers, glimlachen de supermarktexploitanten Jurgen Mahu (AH) en Olaf Bruinenberg (MCD).
Het college is tevreden over het tot dusverre bereikte resultaat. Zo ver als nu zijn we nog nooit met de ondernemers gekomen, zegt portefeuillehouder Gerard Brussaard. Ik heb vertrouwen in de afgesproken aanpak en de vaart die het project krijgt. Dit is echt goed voor Rhoon.