Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 9 DECEMBER 2005

IN KORT BESTEK

Vlaamse Regering in kort bestek - 9 december 2005

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een ontwerpdecreet goed over de werking van het Fonds voor Landbouw en Visserij. Het wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse Regering beslist dat het decreet tot oprichting van het extern verzelfstandigd agentschap Vlaams centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) in werking treedt op 1 januari 2006. Hierdoor wordt de overgang van de VLAM naar het beleidsdomein Visserij en Landbouw gerealiseerd overeenkomstig de doelstellingen van de Vlaamse Regering.


* * *

In het kader van het kaderdecreet Bestuurlijk Beleid beslist de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap zonder rechtspersoonlijkheid 'Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek'.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN:

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de principes van het Actieplan Wetenschapsinformatie en Innovatie 2005-2006 en aan de vertaling van deze principes in concrete acties. Het actieplan is een instrument voor de popularisering van wetenschap, techniek en technologische innovatie. Hiermee kan een bijdrage geleverd worden tot het behoud of de vermeerdering van het aantal hoger opgeleiden in de wetenschappelijke en/of technische richtingen. De Vlaamse Regering neemt ook akte van het protocol van samenwerking tussen de Vlaamse minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel en de Vlaamse minister van Werk, Onderwijs en Vorming betreffende het project 'Techniek op School voor de eenentwintigste eeuw' (TOS21). Ze legt ook 475.500 euro vast voor acht andere projecten, en nog eens bijna 1,5 miljoen euro voor de inschakeling van de hogescholen in dit actieplan.


* * *

De Vlaamse Regering beslist als mede-initiatiefnemer op te treden in het project 'Living Tomorrow 3' van de vzw Living Tomorrow 3 en kent een half miljoen euro subsidie toe. Living Tomorrow opende in 1995 haar eerste 'Huis van de Toekomst' in Vilvoorde. Voor dit nieuwe project evolueerde men naar een Huis en Kantoor van de Toekomst. Doel is de innovatiegedachte in Vlaanderen verder te cultiveren bij bedrijven en bij het brede publiek.


* * *

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de krachtlijnen van het Vlaamse Innovatiebeleidsplan 2005- 2010. In een eerste deel schetst het plan de sterktes en zwaktes van het Vlaamse wetenschaps- en innovatiesysteem en presenteert het een kwantitatieve benchmarking van het Vlaamse systeem. In een tweede deel wordt een overzicht gegeven van de middelen die door de Vlaamse overheid vanuit het domein Wetenschap en Innovatie in de komende jaren worden ingezet. In deel drie worden een aantal krachtlijnen gedefinieerd voor de realisatie van een horizontaal Vlaams innovatiebeleid. Deze krachtlijnen moeten worden gezien als hefbomen voor alle leden van de Vlaamse Regering om vanuit hun eigen functionele bevoegdheden het Vlaamse innovatiepotentieel structureel te versterken. Het plan wordt voor advies voorgelegd aan de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid en de SERV. Daarna wordt het ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

Een nieuwe Europese richtlijn wijzigt de Europese richtlijnen over het algemene stelsel van erkenning van beroepskwalificaties en ook die over de beroepen van verpleegkundige, tandarts, dierenarts, verloskundige, architect, apotheker en arts. Daarom past de Vlaamse Regering principieel haar besluit aan dat die Europese richtlijnen uitvoert voor wervingsambten in het onderwijs. Het besluit wordt nog voor onderhandeling voorgelegd aan de representatieve vakorganisaties. Daarna wordt het voor advies ingediend bij de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt principieel een uitvoeringsbesluit bij het Decreet over Inspectie, Dienst voor Onderwijsontwikkeling en Pedagogische Begeleidingsdienst. Rekening houdend met de reële situatie enerzijds en de komende reorganisatie binnen Beter Bestuurlijk Beleid anderzijds, is het aangewezen het aantal verloven wegens opdracht of wegens ontstentenis van betrekking te verminderen van twaalf naar tien. Hiermee wordt de bestaande situatie geregulariseerd. Dit besluit wordt nog voor onderhandeling voorgelegd aan alle representatieve vakorganisaties.


* * *

In het kader van de nieuwe sectorconvenants 2005-2007 kent de Vlaamse Regering werkingssubsidies toe voor het eerste werkjaar van de volgende sectoren: de groene sectoren (204.000 euro), de internationale handel, het vervoer en aanverwante bedrijfstakken (51.000 euro) en de social-profitsector (306.000 euro).

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE en van Vlaams minister Inge VERVOTTE:

Het decreet Integrale Jeugdhulp voorziet een invoering van de integrale jeugdhulp in meerdere stappen en met een gefaseerde inwerkingtreding. Een eerste
uitvoeringsbesluit had betrekking op het toepassingsgebied van de integrale jeugdhulp, de afbakening van de regio's en de beleidsafstemmings- structuur. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de VlOR en van de Raad van State, definitief een besluit goed over de modulering en de netwerken rechtstreeks toegankelijke (crisis-)jeugdhulpverlening. Het besluit legt de nadere regels vast in een duidelijk kader, waardoor de eerste stap van de daadwerkelijke implementatie van de integrale jeugdhulp realiteit wordt. Het besluit maakt onder meer een onderscheid tussen rechtstreeks toegankelijke en niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulpverlening en beschrijft de opdrachten en de organisatie van de netwerken rechtstreeks toegankelijke jeugdhulpverlening en crisisjeugdhulpverlening.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE en van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke verdeling van een provisioneel krediet voor de uitvoering van de maatregelen van het Vlaams Werkgelegenheidsakkoord 2005. In totaal betreft het een overheveling van 17,8 miljoen euro naar de domeinen Werk en Sociale Economie.

Op voorstel van Vlaams minister Inge VERVOTTE:

De Vlaamse Regering wijzigt het subsidiebesluit van vrijetijdsorganisaties voor personen met een handicap. Het vigerende besluit wordt verlengd tot en met 31 december 2006 om zo een rechtsbasis te bieden voor de verdere werking van de 20 erkende en gesubsidieerde vrijetijdsorganisaties voor personen met een handicap. Er wordt opnieuw voorzien in een overgangsperiode van één werkingsjaar zodat het Vlaams Fonds voor Sociale Integratie van Personen met een Handicap in staat wordt gesteld uitvoering te geven aan de samenwerkings- overeenkomst over het te voeren vrijetijdsbeleid voor personen met een handicap tussen de Vlaamse ministers van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel en van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.


* * *

De huidige overheidsopdrachten voor het leveren van vaccins voor de Vlaamse bevolking eindigen op 31 december 2005. Daarom werd voorgesteld over te gaan tot een nieuwe overheidsopdracht volgens de procedure van de algemene offerteaanvraag voor de levering van vaccins voor de Vlaamse bevolking. Het gaat om alle vaccins in het basisvaccinatieschema en de opdracht geldt voor de periode van 1 januari 2006 tot 31 december 2008. De Vlaamse Regering gunt de percelen 3, 4, 5 en 6 van deze overheidsopdracht op basis van de algemene offerte- aanvraag.


* * *

Momenteel is het lokale beleid kinderopvang enkel geregeld voor de uitbouw en organisatie van de buitenschoolse opvang. Vanuit de praktijk blijkt dat tijdens het lokale overleg ook andere deelvormen van opvang aan bod komen, zoals dagopvang, flexibele opvang, opvang van kinderen met een specifieke zorgbehoefte . De Vlaamse Regering keurt een besluit principieel goed dat lokale besturen wil stimuleren om te komen tot een kwalitatief en geïntegreerd beleid inzake kinderopvang, afgestemd op de lokale situatie. Het maakt van het Lokaal Overleg Kinderopvang een gemeentelijke adviesraad en verruimt de adviesbevoegdheid naar het gehele terrein van de kinderopvang. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Inge VERVOTTE en van Vlaams minister Marino KEULEN:

De Vlaamse Regering keurt principieel een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet over het Lokaal Sociaal Beleid. Het decreet heeft als algemene doelstelling bij te dragen tot een coherente, democratische, efficiënte en doelmatige inzet van publieke middelen. Dit is de gedeelde verantwoordelijk- heid van alle bestuursniveaus. Door het introduceren van één Lokaal Sociaal beleidsplan (LSb) dat als (deel)basis kan dienen voor alle andere plannen wordt deze afstemming bevorderd en tegemoetgekomen aan de verzuchting over de huidige sectorale planlasten. Het besluit bevat bepalingen rond de sectoren waarvan de beleidspannen gekoppeld zijn aan het LSb, het model van LSb, het model van sociale conjunctuurbarometer en de procedure ter kennisgeving. Het uitvoeringsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

Om de 'werkloosheidsval' te bestrijden en het 'gaan werken' weer wat aantrekkelijker te maken, keurde de Vlaamse Regering begin dit jaar principieel een voorontwerp van decreet goed dat een forfaitaire vermindering in de personenbelasting invoert. Die vermindering is afhankelijk van de uitvoering van een beroepsactiviteit. Het voorontwerp van decreet werd voorgelegd aan de federale minister van Financiën, aan de federale regering en aan de gewestregeringen. Het werd ook voor advies voorgelegd aan het Rekenhof en aan de SERV. Deze adviezen leidden tot aanpassing van het voorontwerp van decreet. Het wordt nu opnieuw principieel goedgekeurd en voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Kris PEETERS:

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de dossiersamenstelling van de aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning. Concreet gaat het om de schrapping van de verplichting om een isolatieformulier bij de bouwaanvraag te voegen. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX:

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing wijzigt de Vlaamse Regering principieel het decreet over de omvorming van de Vlaamse openbare instelling Commissariaat Generaal voor de bevordering van de Lichamelijke Ontwikkeling, de Sport en de Openluchtrecreatie tot het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid BLOSO. De aanwerving van een topsportmanager heeft tot gevolg dat de beleidsondersteunende en coördinerende taken in verband met topsport niet langer door het agentschap zullen worden uitgevoerd. Het zal wel nog instaan voor de uitvoering van het topsportbeleid. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

In het kader van de oprichting van een Nationale Commissie voor de Rechten van het Kind keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, het ontwerpdecreet goed dat instemt met het
samenwerkingsakkoord tussen de federale staat, de gemeenschappen, de gewesten, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en de Franse Gemeenschapscommissie. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De medisch verantwoorde sportbeoefening van minderjarige sporters is een belangrijke bekommernis van de Vlaamse Regering. Tot nu toe werden enkel voor minderjarige wielrenners, duatleten, triatleten en motorcrossers sportspecifieke besluiten uitgevaardigd. Voor (minieme) wijzigingen van de regelgeving van deze sporttakken diende een lange juridisch-technische weg afgelegd te worden. De Vlaamse Regering keurt nu een kaderbesluit principieel goed met bepalingen over medisch verantwoorde sportbeoefening bij de deelname van minderjarigen aan sportmanifestaties, proeven, wedstrijden en opleidingen in bepaalde sporttakken. Deze nieuwe regelgeving zorgt ervoor dat alle minderjarige sportbeoefenaars in eender welke sporttak op gelijke wijze kunnen worden behandeld. Belangrijkste voordelen voor de sporters en de federaties zijn de responsabilisering, de zelfregulering, de snellere afhandeling bij wijziging van de reglementering en de vermindering van de administratieve lasten. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering keurt twee voorontwerpen van decreet principieel goed waarvan het ene instemt met het besluit van de vertegenwoordigers van de regeringen en de lidstaten over de voorrechten en immuniteiten die aan het Europese Defensieagentschap en zijn personeel worden verleend en het andere met het Aanvullend Protocol tussen België en het Europese Defensieagentschap. Beide voorontwerpen van instemmingsdecreet worden voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering kent 1,5 miljoen euro subsidie toe aan het Department for Agriculture and Environmental Affairs van KwaZulu Natal voor het programma 'Empowerment for Food Security 2005-2009'. Het programma moet ervoor zorgen dat huishoudens een verbeterde toegang krijgen tot een stabiel en gevarieerd voedselaanbod en dat zij voedsel op een adequate manier gebruiken en consumeren.


* * *

De Vlaamse Regering neemt akte van de voorstellen van het Britse Voorzitterschap voor de Europese
meerjarenbegroting 2007-2013. Ze bepaalt haar standpunt ter zake en maakt dat over aan de Eerste Minister en de minister van Buitenlandse Zaken.


* * *

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan een overeenkomst met de Provincie Antwerpen, de stad Antwerpen en de vzw Antwerps Pershuis voor de periode 2006-2007. De overeenkomst houdt een verlenging in van de meerjarenovereenkomst die als doel heeft de uitbouw van een Internationaal Perscentrum Vlaanderen te realiseren. De vzw Antwerps Pershuis krijgt een subsidie van 100.000 euro.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing keurt de Vlaamse Regering principieel een voorontwerp van decreet goed met decretale aanpassingen binnen het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare werken. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.


* * *

In het kader van de werken aan het Deurganckdok neemt de Vlaamse Regering kennis van de beslissing van het Havenbedrijf Antwerpen tot uitvoering van de verrekening nr. 2 in verband met de bouw van de kaaimuren. Ze machtigt de bevoegde minister om een medefinanciering van 60% te verlenen.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het personeelsstatuut van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. Het gaat om de integratie van een bijkomend deel van het bestaand forfaitair maandelijks weddecomplement ten belope van 50 euro (à 100%). Dit brengt de totale integratie op een bedrag van 100 euro (à 100%). Hierdoor dient de rechtspositieregeling op verschillende punten aangepast te worden. Daarnaast zijn er nog een aantal technische wijzigingen doorgevoerd. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit tot uitvoering van de wet op de riviervisserij. Het nieuwe besluit verbiedt het gebruik van de palingfuik en het kruisnet voor de vangst van palingen. Voor beide vangsttuigen werd al een tijdelijk verbod ingesteld, dat nu dus definitief wordt. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing keurt de Vlaamse Regering principieel een aantal aanpassingen goed van de regelgeving van het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare werken. Het besluit wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.


* * *

Om de continuïteit in het functioneren van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) niet in het gedrang te brengen, neemt de Vlaamse Regering een aantal beslissingen in personeelsaangelegenheden. Ze beslist het verzoek van Stan Beernaert, directeur-generaal van de VMW, om met ingang van 1 januari 2006 zijn ambt definitief neer te leggen, in te willigen. Ze verklaart meteen één betrekking van leidend ambtenaar, met de graad van directeur-generaal, vacant. Er wordt ook één betrekking van adjunct-leidend ambtenaar, met de graad van inspecteur-generaal, voor de functie van commercieel directeur vacant verklaard. Jobpunt Vlaanderen wordt gelast met de selectie. Bernard Breda, adjunct-leidend ambtenaar bij de VMW wordt met ingang van 1 januari 2006 aangesteld in de hogere functie van waarnemend leidend ambtenaar met de graad van directeur-generaal en dit tot de definitieve invulling van de vacature. Luc Asselman wordt benoemd als voorzitter van de raad van bestuur en Walter Cremers als lid. Aan Jan Umans wordt eervol ontslag verleend als commissaris van de Vlaamse Regering bij de VMW. Hij wordt vervangen door Sammy Wuyts.


* * *

Na de publicatie van het decreet tot oprichting van het agentschap Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV) trad het decreet van 16 april 20004 over het Grootschalig Referentiebestand (GRB) in werking. Dit decreet hield geen rekening met de nieuwe structuren van Beter Bestuurlijk Beleid en de overdracht van het takenpakket inzake het geografisch informatiesysteem (GIS) en het GRB naar het nieuwe agentschap AGIV. Daarom wijzigt de Vlaamse Regering principieel het oprichtingsdecreet van het AGIV, zodat de noodzakelijke overeenstemming kan gerealiseerd worden. Er worden ook een aantal aanpassingen doorgevoerd aan de wijze van samenstelling van de raad van bestuur met als bedoeling de band met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en de belangrijkste betrokken departementen te verzekeren. Er wordt ook voorzien in de aanstelling van een gewestcommissaris zowel bij het AGIV als bij de VLM. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de SERV en daarna aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering beslist om het arrest van het Hof van Beroep in Antwerpen inzake een geschil uit 1985 tussen een aannemer en de Vlaamse overheid uit te voeren. Het arrest verplicht de Vlaamse overheid tot betaling van 190.920 euro. De Vlaamse Regering beschouwt dit als een last uit het verleden, want daterend van vòòr de regionalisering. Ze legt daarom 50% van het te betalen bedrag ten laste van het Vlaams Fonds voor de Lastendelging.


* * *

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het besluit tot vaststelling van de tarieven van het loodsgeld en andere vergoedingen en kosten voor loodsverrichtingen in het Belgische loodsvaarwater per 1 januari 2006.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over de aanwending van het fonds B2 door het Vlaams Woningfonds (VWF) van de Grote Gezinnen, ter uitvoering van de Vlaamse Wooncode. De wijzigingen beogen enerzijds de maximale verkoopwaarde bij het VWF op te trekken en anderzijds de uitbreiding van de doelgroep.


-----
einde

-----