Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 9 DECEMBER 2005

7,5 miljoen euro toe voor hongerbestrijding in Zuid- Afrika

Vlaanderen trekt op voorstel van Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert BOURGEOIS de komende vijf jaar jaarlijks 1,5 miljoen euro uit voor meer voedselzekerheid in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZulu Natal. Met het programma "Empowerment for Food Security" wil de provincie zorgen voor een gevarieerd en stabiel voedselaanbod voor de gezinnen.

KwaZulu Natal is een van de negen provincies van Zuid-Afrika. Met 9,4 miljoen inwoners is het een van de dichtstbevolkte regio's van het land, maar tegelijk ook een van de armste. 53% van de totale bevolking leeft onder de armoedegrens, op het platteland loop dit percentage op tot 74% procent. Meer dan een vijfde van de gezinnen van KwaZulu Natal leeft in absolute armoede.

Die hoge armoedecijfers vertalen zich in een ernstig voedingsprobleem. Volgens Zuid-Afrikaanse statistieken staat voor ongeveer 35% van de bevolking elke dag gelijk aan een zoektocht naar voedsel, waaronder vooral vrouwen, kinderen en ouderen. Ongeveer 43% van de bevolking lijdt aan voedselarmoede en 1,5 miljoen kinderen lijden aan ondervoeding. Ten minste 21% van de kinderen tussen een en negen jaar is onvolgroeid, wat wijst op een chronische ondervoeding in het verleden.

Toch beschikt de regio over heel wat natuurlijke rijkdommen, zoals een goede bodem, een gunstig klimaat en voldoende water. Als dit potentieel optimaal en duurzaam zou worden aangewend, zouden de landbouwopbrengsten naar schatting met meer dan 350% kunnen toenemen. Daarom bepaalde Bourgeois' Strategienota Vlaanderen - Zuid-Afrika 2005-2009, begin dit jaar goedgekeurd door de Vlaamse Regering, dat de samenwerking met KwaZulu Natal zich zal concentreren op landbouw en voedselveiligheid. In die context schrijft de Vlaamse overheid zich nu in het programma "Empowerment for Food Security" in.

Met een geïntegreerde strategie wil het
landbouwdepartement van de Zuid-Afrikaanse provincie de hoge graad van voedselonzekerheid aanpakken. Het "Empowerment for Food Security" programma houdt in dat, over verschillende overheidsdepartementen en niveaus heen, maatregelen worden genomen voor een betere productie, capaciteitsopbouw bij de overheid en sensibilisering over gezonde en gevarieerde voeding. Ook een nauwere samenwerking tussen de landbouwsector enerzijds en de gezondheidssector en de sociale dienstverlening anderzijds moet de voedselzekerheid verbeteren.

Zuid-Afrika zelf financiert dit vijfjarenplan voor een totaalbedrag van 33,5 miljoen euro. Het programma start op 1 april 2006. In de aanloop worden een programmamanager en districtsmanagers aangeworven, een stuurcomité opgezet en lokale medewerkers aangeduid. Jaarlijks zal het provinciale landbouwdepartement van KwaZulu Natal een activiteitenplan en een financieel plan ter goedkeuring voorleggen aan de Vlaamse Regering.

persinfo : Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois - tel. 02 552 70 00
e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be