Stichting nederland schoon

http://www.nederlandschoon.nl

PERSINFORMATIE

NederlandSchoon en Vlaamse regering bundelen krachten tegen zwerfafval

Tijdens bijeenkomst met Belgische ambassadeur voorgesteld grensproject moet leiden tot effectievere aanpak

Den Haag, 9 december 2005 - Begin december hebben NederlandSchoon, de stichting die zich richt op de aanpak van zwerfafval in ons land, en de Vlaamse OVAM afgesproken om tijdens de zomervakantie samen het zwerfafval langs de grens aan te pakken. De OVAM houdt zich in Vlaanderen bezig met de bestrijding van het probleem. Deze intentie tot een samenwerking volgde uit een discussie tussen Vlaamse overheidsfunctionarissen en vertegenwoordigers van de Stichting Nederland Schoon. Luc Teirlinck, de Belgische ambassadeur in Nederland, ontving na afloop het rapport 'Jongeren en zwerfafvalgedrag in gemeenten' van Guido van Woerkom, bestuurslid van NederlandSchoon en hoofddirecteur van de ANWB.

In het rapport 'Jongeren en zwerfafvalgedrag in gemeenten' doet NederlandSchoon verslag van een onderzoek dat zij uitvoerde onder jongeren in grote steden. Zij werden ondervraagd over hun eigen gedrag ten aanzien van zwerfafval en naar hun visie op mogelijke oplossingen van het probleem en de rol van diverse partijen hierin. Deze uitkomsten werden vervolgens in vraaggesprekken voorgelegd aan wethouders uit diezelfde gemeenten. Tijdens de bijeenkomst gaf ontwikkelingspsychologe Rita Kohnstamm een korte toelichting op enkele uitkomsten van het onderzoek van NederlandSchoon. Zo spoorde zij de stichting aan zich niet alleen op jongeren zelf, maar ook op hun ouders te richten. Het rapport werd aan de Belgische ambassadeur aangeboden als symbolische handreiking voor een toekomstige samenwerking.

'De bestrijding van zwerfafval in België en Nederland heeft veel overeenkomsten', aldus Marielle van Aggelen, directeur van NederlandSchoon. 'Ik hoop dan ook dat een eventueel gezamenlijk grensproject de mogelijkheid biedt zwerfafval op deze locaties effectiever aan te kunnen pakken.' Axel Buyse van de Vlaamse federale regering en Guy Haemels van de OVAM onderstreepten de gelijkwaardige aanpak tussen beide landen en spraken daarom dezelfde intentie uit om de handen ineen te slaan. Guido van Woerkom benadrukte het belang van de grensaanpak: 'Als ik in de zomer richting het zuiden rijdt, stop ik altijd even bij Hazeldonk. Het lijkt alsof we daar allemaal nog snel even onze rommel kwijt willen, voordat we het buurland inrijden.'

Stichting Nederland Schoon
In het kader van het Convenant Verpakkingen III hebben de overheid (VROM), de gemeenten (VNG) en het bedrijfsleven (SVM.PACT, MKB Nederland en het VNO-NCW) afgesproken aandacht te geven aan het vraagstuk zwerfafval. In het deelconvenant Zwerfafval hebben de partijen heldere en meetbare afspraken opgenomen over de reductie van zwerfafval in de komende jaren. Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties als de ANWB.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marielle van Aggelen, directeur Nederland Schoon, telefoon: 070-3042080 of 06- 538 513 84.

Van de bijeenkomst is een foto beschikbaar via de beeldbank van het ANP.