Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

9-12-2005

Nederland heeft toestemming om een ruimere mestnorm te hanteren dan de Europese Nitraatrichtlijn voorschrijft. De formele derogatiebeschikking is vandaag door de Europese Commissie afgegeven. Eerder had het EU-Nitraatcomité waarin alle lidstaten zijn vertegenwoordigd al ingestemd. In de praktijk betekent dit dat bedrijven met minimaal 70% grasland daar per hectare jaarlijks 250 kilo stikstof uit dierlijke mest op mogen brengen in plaatsvan 170 kilo.

Tevreden
Minister Veerman van LNV en staatssecretaris Van Geel van Milieu zijn erg tevreden. 'We hebben heel hard moeten werken om de lidstaten en de Europese Commissie ervan te overtuigen dat ons mestbeleid niet alleen goed is voor de agrarische ondernemers, maar ook voor water en bodem,' aldus minister Veerman. Hoewel voor sommige boeren de gevolgen van het nieuwe mestbeleid nog steeds groot zijn, kunnen ze volgens Veerman met de verkregen derogatie blijven boeren.

Serieus
'Het verkrijgen van de formele derogatie laat zien dat als je goede argumenten hebt en de Europese richtlijnen serieus neemt, je in Europa veel kunt bereiken,' aldus staatssecretaris Van Geel van Milieu. 'Met de verkregen derogatie kan de agrarische stector een grote stap zetten in de richting van duurzame landbouw.' Met het afgeven van de beschikking heeft de Europese Commissie eveneens ingestemd met de nieuwe mestwetgeving die met ingang van 1 januari 2006 van kracht wordt.

Stikstof
Nederland baseerde zijn derogatieverzoek op wetenschappelijk onderzoek dat uitwijst dat gras onder Nederlandse omstandigheden zoveel stikstof opneemt dat de norm van 170 kilo stikstof per hectare per jaar onnodig krap zou zijn. Ook bij een gift van 250 kilo kan de doelstelling van de Nitraatrichtlijn worden gehaald. Doel van de richtlijn is vervuiling van grond- en oppervlaktewater met nitraat te voorkomen.