Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Aanvulling:
Toch hoge onderscheiding Poolse bevrijders
Generaal Sosabowski
Onderwerp: Aanvulling:
Toch hoge onderscheiding Poolse bevrijders
Uitzenddatum: Vrij. 9 december 2005, 20.30u

Een van de laatste wensen van prins Bernhard was een lintje voor de Poolse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog meevochten in de Slag om Arnhem. De Polen kregen voor hun rol volgens de prins nooit de waardering die zij hiervoor verdienden. Het kabinet heeft vandaag besloten dat ze alsnog een postume onderscheiding krijgen. Netwerk berichtte eerder over âDe vergeten helden van
de slag om Arnhemâ.

Vergeten
Op 17 september 1944 ging de operatie âMarket Gardenâ, later bekend geworden als de Slag om Arnhem, van start. De Polen deden er toen alles aan zoveel mogelijk Britse soldaten te redden, maar werden verguisd en uiteindelijk vergeten.

Prins Bernhard
Prins Bernhard opperde in een Netwerk-uitzending van 14 september jl. dat de Nederlandse regering alsnog een officiële onderscheiding zou moeten geven aan de Poolse veteranen. 'Ongelooflijk nalatigâ vond de prins het van Nederland dat deze mensen niet waren beloond voor hun moed.

Niks weten
Minister Kamp van Defensie wilde in eerste instantie niks weten van een onderscheiding voor generaal Sosabowski en zijn mannen. Hij beriep zich op een kabinetsbesluit van 1952, dat inhoudt dat er geen koninklijke militaire dapperheidsmedailles in verband met de Tweede Wereldoorlog mogen worden uitgereikt.

Motie
Daarop diende de VVD en de PvdA een motie in om alsnog een onderscheiding toe te laten kennen. Die nam de Tweede Kamer unaniem aan. Daarop liet Kamp onderzoeken of de Polen toch een postume onderscheiding kunnen krijgen.

Bekijk de uitzendingen over âDe vergeten helden van de slag om Arnhemâ