Gemeente Amsterdam

Buddy bij De Regenboog wint Vrijwilligersprijs 2005

Wat doe jij voor de stad?

9 december 2005
---
Bas Kohler

Wethouder Ahmed Aboutaleb heeft vandaag tijdens een ontbijtbijeenkomst de Amsterdamse vrijwilligersprijs uitgereikt aan Willem Koppen, vrijwilliger bij De Regenboog Inloophuizen.

Ook gaf de wethouder het startsein voor de tweede serie van de campagne Wat doe jij voor de stad?. Aboutaleb benadrukte het belang van vrijwilligerswerk met een voorbeeld uit eigen ervaring: hij kreeg Nederlandse les van vrijwilligers van het Haagse ABC.

img_0124.jpg (47 Kb)

Meer dan 100 vrijwilligers en andere geïnteresseerden waren in Het Werktheater in Amsterdam getuigen van de overhandiging van de prijs aan Willem Koppen (50). Uit 60 genomineerden werd Koppen als winnaar gekozen. De jury was vooral onder de indruk van zijn inzet en werk voor mensen aan de rand van de samenleving. De heer Koppen werkt als buddy van een verslaafde vrouw met AIDS en geeft voorlichting over drugs aan scholieren. Daarnaast is hij actief bij Vrouwen Nacht Opvang voor verslaafde prostituees.

De Amsterdamse Vrijwilligersprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt door de Vrijwilligerscentrale Amsterdam in samenwerking met de gemeente.

Wat doe jij voor de stad?

De prijswinnaar kreeg niet alleen een bokaal en VIP weekend, hij is tevens één van de gezichten in de campagne: "Wat doe jij voor de stad?". In deze campagne, die in juli van start ging, worden Amsterdammers die zich belangeloos inzetten voor medebewoners in hun straat, buurt of stadsdeel, in de schijnwerper gezet. Opnieuw zijn nu zes actieve Amsterdammers geportretteerd. De campagne is bedacht en uitgevoerd door en voor Amsterdammers. De gemeente Amsterdam ondersteunt en financiert de verspreiding ervan in het kader van het actieplan "Wij Amsterdammers."

orphee6600.jpg (92 Kb)

Uit een evaluatie van de campagne die in augustus 2005 door O&S uitgevoerd werd, blijkt dat de helft van de 815 geïnterviewden de slogan kent. Het merendeel van de ondervraagden geven aan dat de campagne bedoeld is om de houding van de Amsterdammers te veranderen. Bij de vraag Wat doe jij voor de stad? Denkt men vooral aan vrijwilligerswerk. Zeven procent van de ondervraagden is zelf aangespoord door de campagne om zelf iets te gaan doen.

Wethouder Aboutaleb feliciteerde alle aanwezigen met de prijs, die eigenlijk alle vrijwilligers van Amsterdam verdienen. Hij spoorde de aanwezigen aan vooral ook jongeren voor vrijwilligerswerk te benaderen. Samen met de Vrijwilligerscentrale wil hij zich inspannen om scholen daarvoor te interesseren, bijvoorbeeld door aan vrijwilligerswerk studiepunten toe te kennen.