Vereniging van Effectenbezitters


VEB onderzoek naleving Tabaksblat

Persbericht | 09-12-2005

TNT koploper, CSM hekkensluiter

Vandaag is het precies 2 jaar geleden dat de Code Tabaksblat (21 principes en 113 bepalingen) werd gepubliceerd. De Code Tabaksblat was het vervolg op de slecht nageleefde Code Peters (1997) en moest tevens een antwoord vormen op het door schandalen en beloningsexcessen gedaalde vertrouwen in het Nederlandse ondernemingsbestuur.

De VEB maakte de balans op en deed onderzoek naar naleving van de Code bij 38 AEX en AMX fondsen. Overgenomen bedrijven (P&O Nedlloyd, Versatel) en vastgoedfondsen werden niet meegenomen. De conclusie is dat beursgenoteerde ondernemingen de Code wel serieus nemen, maar dat de naleving op belangrijke punten nog tekortschiet.

Wisselend beeld
De uitkomsten geven een wisselend beeld. Aan de bepalingen over formele kwesties (verslag raad van commissarissen, commissiestructuur en reglement) wordt door de overgrote meerderheid voldaan. Tevens worden de concrete bepalingen die beogen het commissariaat te verversen (maximaal 12 jaar zittingsduur en maximaal 5 commissariaten) goed nageleefd.

Minder goed gaat het met naleving op het gebied van beloningen. De prestatiecriteria voor toekenning van bonussen en opties zijn volstrekt onvoldoende en ook aan de maximale afkoopsom bij onvrijwillig vertrek (maximaal 1 basissalaris) houden ondernemingen zich niet. Op het punt van zeggenschap is het teleurstellend dat slechts 2 van de 8 gecertificeerde ondernemingen voldoen aan de Code.

TNT koploper
Aan de hand van een strafpuntensysteem met een weging van bepalingen van 1 tot 3 strafpunten heeft de VEB de individuele bedrijven ook een rapportcijfer toegekend. Bij de ranglijst valt op dat de voormalige staatsbedrijven TNT en KPN in de top vijf staan. TNT is koploper met een rapportcijfer van 7,9 en KPN, dat het gouden aandeel gaat afschaffen, neemt met 7,2 de vierde plaats in. Ahold doet met een derde plaats (7,5) aardig mee. De achterblijvers zijn weinig verrassend CSM, ING, Heijmans en Fugro. Deze ondernemingen hebben door het niet naleven van de bepalingen over certificering relatief veel strafpunten. Nummer vijf de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis heeft weliswaar geen certificering meer, maar het bedrijf lapt vrijwel alle bepalingen over transparantie over beloningen, aan zijn laars.

Advies aan Commissie Frijns Op basis van het onderzoek heeft de VEB vijf adviezen aan de Monitoring Commissie Frijns:
* Bij bepalingen die structureel onvoldoende worden nageleefd, moet (een aanbeveling tot) wetgeving worden overwogen.
* Trucs ten aanzien van vertrekregelingen dienen te worden bestreden met aanvullende toelichting op de Code (zie bijgevoegde tabel: Tien trucs om Tabaksblat te omzeilen).

* Speciale aandacht moet worden besteed aan de positie van de minderheidsaandeelhouders. Een grootaandeelhouder kan afwijkingen van de Code immers eenvoudig accorderen, waardoor de minderheidsaandeelhouders in een zeer zwakke positie komen te verkeren.

* De vooraf vastgestelde, meetbare en beïnvloedbare prestatiecriteria moeten worden geconcretiseerd en gepubliceerd.
* De recente problemen in overnamesituaties (VNU, Versatel, P&O Nedlloyd, Air France-KLM) maken een aanvulling op de Code Tabaksblat nodig ter bescherming van de zittende aandeelhouder.