Gemeente Haarlemmermeer

Raadhuisplein 1 2132 TZ Hoofddorp T: 023 567 65 43 F: 023 563 95 50 info@haarlemmermeer.nl

Controle cellencomplex brandweer 9 december

14 december 2005

De brandweer heeft het Cellencomplex gecontroleerd

Op 9 december 2005 heeft de brandweer van de gemeente Haarlemmermeer een brandveiligheidscontrole gehouden in het uitzetcentrum op het perceel Ten Pol te Oude Meer.

Door de brandweer zijn twee zaken geconstateerd: 1. een cel was in gebruik als kantoor en de brandwerende deur stond open. De deur had ook niet dicht gekund vanwege bedrading die vanaf de gang de cel inliep. Op verzoek van de brandweer zijn terstond de kantoor-relateerde zaken uit de cel verwijderd en is de celdeur gesloten. 2. een cel mist een brandwerende deur, omdat deze is verwijderd om door TNO te worden getest. Hetzelfde geldt voor het ventilatierooster. Er was echter (nog) geen andere brandwerende deur teruggeplaatst en ook het gat in het plafond was (nog) niet afgedekt. Afgesproken is dat deze zaken vandaag om 15.00 uur in orde zouden zijn. Als tussentijdse maatregel is de spanning van de cel afgehaald (de stroom in de cel uitgeschakeld).

Het vertrouwen van het College in de gebruiker was al geschaad en door deze constatering zijn de zorgen ten aanzien van het gedrag van de gebruiker van het detentiecentrum zo mogelijk nog groter geworden. Het kan toch immers niet zo zijn dat na alles wat er gebeurd is, de brandweer wederom corrigerend moet optreden.

Vanzelfsprekend zijn beide geconstateerde zaken terstond in orde gebracht. Dit laat echter onverlet dat de gebruiker van het detentiecentrum zich blijkbaar niet bewust is van het belang van brandveiligheid. Al eerder is geconcludeerd dat de bedrijfsvoering blijkbaar vóór gaat op de brandveiligheid en dat is een verontrustende conclusie.

De brandweer zal binnenkort wederom een brandveiligheidscontrole zal houden.