Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-756       |
|                                            |Arnhem|6 december 2005|
|                                            |,     |               |
Uitnodiging aan de pers: ondertekening convenant jeugdbeleid regio Arnhem

GEMEENTEN IN REGIO ARNHEM EN PROVINCIE GELDERLAND KOMEN TOT OVEREENSTEMMING OVER JEUGDBELEID

Op 9 december sluiten de elf gemeenten in de Regio Arnhem en de provincie Gelderland een convenant Jeugdbeleid om 15.30 uur in het gemeentehuis van Arnhem. In het convenant komen de partijen overeen hoe het jeugdzorgbeleid van de provincie aan kan sluiten bij het lokaal preventief jeugdbeleid van de betrokken elf regiogemeenten (Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Rozendaal, Westervoort en Zevenaar). Provincie en gemeenten maken werkafspraken rond een aantal thema's op het terrein van Jeugdbeleid. Regio Arnhem zet in op de inrichting van zorgstructuren voor 0-4-jarigen en voor het primaire onderwijs en de aanpak van de problematiek rondom zwerfjongeren.

Samenwerking
Het convenant voor Regio Arnhem het vijfde in de provincie dat wordt getekend. Voor 14 thema's maken de gemeenten en de provincie onderling werkafspraken. De afspraken moeten ervoor zorgen dat problemen bij kinderen en jongeren snel gesignaleerd worden en dat zo snel en efficiënt mogelijk wordt ingegrepen om erger te voorkomen. In dit convenant gaat veel aandacht uit naar de signalering van opvoed- en gedragsproblemen onder 0-4-jarigen. Regio Arnhem is de eerste regio die dit specifieke onderdeel opneemt in het convenant. Ook zijn er initiatieven om de zorgstructuur in het voortgezet onderwijs te verbeteren. Daarnaast wordt de jeugdhulpverlening op straat versterkt. Dat doet de regio in een samenwerkingsverband met politie, jeugdreclassering en jongerenwerk. En er wordt fors geïnvesteerd in de ketenaanpak van risicojeugd;(zwerf)jongeren met meervoudige gedragsproblemen. Zo komt er een centraal meldpunt risicojeugd.

Noodzaak voor goede afspraken
De provincie sluit met totaal acht regio's in Gelderland convenanten rond jeugd(zorg)beleid. Dat is nodig door de invoering van de nieuwe Wet op de jeugdzorg die sinds 1 januari 2005 van kracht is en die een verschuiving van taken en verantwoordelijkheden voor de verschillende overheden tot gevolg heeft. De provincie krijgt een nieuwe verantwoordelijkheid waar het gaat om de kwaliteit en de financiering van de jeugdzorg. Ook wat betreft een goede onderlinge aansluiting van hulpverlening in Gelderland. Gemeenten hebben een duidelijke preventieve taak, met als doel minder druk op de jeugdzorg en voorkomen dat psychosociale problemen bij jeugdigen toenemen. De vijf gemeentelijke functies dragen hieraan bij: informatie en advies voor jeugdigen en hun ouders, signalering, toegankelijkheid hulpaanbod, lichte pedagogische hulpverlening en zorgcoördinatie. De resterende convenanten met de Gelderse regio's West-Veluwe, Achterhoek en Midden-IJssel worden in 2006 afgesloten.

Programma
U bent vanaf 15.30 uur welkom in het Duivelshuis van de gemeente Arnhem (s.v.p. melden bij receptie stadhuis). Wethouders van de elf gemeenten en gedeputeerde Hans Esmeijer verrichten de ondertekening van het convenant. Vertegenwoordigers van o.a. Samenwerkingsverband VO/SVO, Bureau Jeugdzorg Arnhem, Hulpverlening Gelderland Midden, Samenwerkingsverband WSNS de Liemers en Rijn-Side zijn aanwezig om een reactie te geven op het convenant. Voor de pers is er gelegenheid om vragen te stellen.