Erasmus MC


08-12-2005: Gal oorzaak ontsteking in Barrett-slokdarm

Galzuren spelen een rol bij het ontstaan van chronische ontsteking in een Barrett-slokdarm. Dit blijkt uit het proefschrift "Barrett's esophagus: a molecular characterization" van Dorine Bax die op 9 december promoveert aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam

De Barrett-slokdarm is een aandoening waarbij het normale slijmvlies van de slokdarm verandert in een type slijmvlies dat meer lijkt op dat van de darmen. De Barrett-slokdarm wordt veroorzaakt door het oprispen van zuur en gal. Uiteindelijk kan deze aandoening ontaarden in kanker. Deze afwijking komt voor bij 1 tot 5% van de westerse bevolking.

Bax heeft onder andere gekeken naar het effect van gal op het slijmvlies. Blootstelling aan bepaalde galzuren leidt tot de productie van chemokines, eiwitten die ontstekingscellen aantrekken. Dit verklaart de chronische ontsteking die kenmerkend is voor een Barrett-slokdarm. De toegenomen chemokine productie speelt mogelijk ook een rol bij het ontstaan van slokdarmkanker.

Bax heeft ook het CDX2 eiwit onderzocht. Dit eiwit komt normaal alleen in de darmen voor. Uit het onderzoek blijkt dat het aanwezig was in het Barrett-slijmvlies en ook in lage hoeveelheden in het normale slokdarmslijmvlies van mensen met een Barrett-slokdarm. Dit wijst er op dat het CDX2 eiwit een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van een Barrett slokdarm.

De beschreven veranderingen kunnen leiden tot nieuwe inzichten in het ontstaan van een Barrett-slokdarm en slokdarmkanker en daarmee tot nieuwe mogelijkheden van preventie, diagnose en behandeling.