Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven

Bredewater 8 Postbus 7259 2701 AG Zoetermeer Tel. (079) 352 30 00 Fax (079) 351 54 78 E-mail: colo@colo.nl

Werken & Leren

:: 12 Dec 2005

EVC even betrouwbaar als schriftelijk examen

Vanaf februari 2006 biedt ECABO, in samenwerking met NBVA en NVA, voor intermediairs een EVC-procedure aan voor de Wfd-vergunning Hypotheken. EVC staat voor een methode voor het Erkennen van Verworven Competenties. Een uitkomst voor hypotheekadviseurs die wel de benodigde ervaring en deskundigheid hebben, maar geen diplomas. De online Competentiescan is de eerste stap in dit EVC-traject en is nu beschikbaar via www.wfd-competentiescan.nl.

De nieuwe Wet financiële dienstverlening verplicht financiële adviseurs aan te tonen dat ze deskundig zijn. Op initiatief van de NBVA en NVA is in de Wfd opgenomen dat ervaren adviseurs zonder diploma voor een aantal modulen hun deskundigheid ook kunnen bewijzen via een EVC-procedure. Dit kost veel minder tijd en is goedkoper dan het volgen van een traditionele opleiding met schriftelijke examinering. Tijdens het recente congres van de Stichting Financiële Dienstverlening prees minister Zalm de procedure nog als een goede oplossing voor de vele ervaren adviseurs, die zonder EVC-procedure onnodig terug de schoolbanken in zouden moeten.

Zelftest deskundigheid
Ondernemers kunnen met de EVC-procedure voor Hypotheken toegang houden tot de markt van hypotheekverkoop als ze hun deskundigheid aantonen. De nu reeds gelanceerde competentiescan is een hulpmiddel voor de ondernemer om voor zichzelf te bepalen of zijn deskundigheid voldoende is om een EVC-procedure met succes te doorlopen. Want dat is zeker geen vanzelfsprekendheid, bepleit Wim Streumer, directeur van ECABO. De toetsingsmethode die in een EVC-procedure gebruikt wordt is intensief en persoonlijk, en levert een even betrouwbaar beeld op van iemands feitelijke deskundigheid als een schriftelijk examen. Wie deskundig is zal zijn competentiebewijs halen; de Competentiescan geeft een goede indicatie of er een kans bestaat dat de EVC-procedure met succes doorlopen kan worden.

EVC is een beproefde methode, die bijvoorbeeld bij ABN AMRO en Defensie al is ingeburgerd. ECABO is als EVC-specialist een logische partner om de procedure op initiatief van NBVA en NVA te ontwikkelen. De hele EVC-procedure hypotheken wordt naar verwachting in februari aan de markt aangeboden.

Scan competenties van medewerkers
De Competentiescan is nu reeds beschikbaar en is naast een opstap naar een volledige EVC-procedure, ook een geschikte methode om de in de Wfd geëiste deskundigheid van medewerkers te inventariseren of te toetsen. De Competentiescan kan anders gezegd ook een invulling zijn van de open norm voor deskundigheid.

De eerste stap is het invullen van een competentiescan op www.wfd-competentiescan.nl. Hiermee kan een adviseur snel (binnen een uur) en goedkoop (65 euro excl. btw) nagaan of een volledig EVC-traject kansrijk is. Leden van de brancheorganisaties NBVA en NVA krijgen korting en betalen 50 euro excl. btw. De hele EVC-procedure kost de adviseur in principe slechts twee dagdelen.