Gemeente Groningen

donderdag 8 december:
Accommodatienota Welzijn: Anders en beter

Het college van B&W heeft de accommodatienota Anders en beter na inspraak aangepast en vastgesteld. Naar aanleiding van de inspraak zijn enkele wijzigingen aangebracht. Zo komt er voor bepaalde accommodaties meer maatwerk en wordt er een uitzondering voor deelname aan de centrale beheerpoel gemaakt voor de drie grote multifunctionele centra.

Na vaststellen van de concept nota Anders en Beter in oktober, is deze de inspraak ingegaan. De twee informatie- en de drie inspraakbijeenkomsten waren goed bezocht. Een belangrijk uitgangspunt van de accommodatienota is overeind gebleven: tenminste één ontmoetingsplek per wijk in stand houden. Om te bepalen welke van de bestaande accommodaties de beste is voor die ontmoetingsplekken, is een toetskader ontwikkeld. Dit toetskader is niet gewijzigd na de inspraak, maar in de toepassing zijn in een aantal gevallen wel wijzigingen aangebracht. Zo wordt voor diverse accommodaties de manier van subsidievoortzetting of -beëindiging aangepast.

Voor Hoogkerk betekent dit bijvoorbeeld dat we ruimte geven aan het initiatief van VWH en de gezamenlijke accommodatiebesturen om te onderzoeken of de Kreukelhof als welzijnsaccommodatie, door het instellen van een centrale beheerpool, behouden kan worden. De speeltuin in de Indische Buurt ontvangt in 2006 en 2007 nog het huidige subsidiebedrag en er zal in deze periode onderzocht worden welke ontwikkelingsmogelijkheden er voor dit terrein nog meer zijn, behalve het creëren van een openbare speelplek. Daarnaast zal de gemeente het niet meer gesubsidieerde deel van de Börg huren van de stichting tot er een structurele oplossing is gevonden.

Voor de Hunzeborgh stellen we in totaal een hogere afbouwsubsidie beschikbaar en er is in de nota een structureel bedrag opgenomen voor het openhouden van een sociaal culturele ruimte bij de Beijumkorf.

Voor het onderhoud van speeltuinen en speeltoestellen wordt in de begroting en subsidiesystematiek een budget opgenomen. De - op termijn
- verplichte deelname aan de centrale beheerpool blijft gehandhaafd, behalve voor de drie grote multifunctionele centra 't Dok, De Wijert/Helpman en 't Vinkhuys.

Vervolg
Deze nota is geen eind- maar een beginpunt. Het vervolgtraject is er op gericht om de ontmoetingsfunctie en de activiteitenprogrammering optimaal te laten aansluiten bij de vraag vanuit de wijken. Het is de bedoeling om, in samenwerking met de accommodatiebesturen, per wijk een programma te ontwikkelen waarbij de onderlinge activiteiten zoveel mogelijk op elkaar worden afgestemd. Hierdoor wordt per wijk een passende aanpak gecreëerd. Het jaar 2006 benutten we om de overgang naar de nieuwe situatie te realiseren. Met ingang van 2007 wordt de nieuwe subsidiesystematiek ingevoerd.

De nota wordt op woensdag 14 december besproken in de raadscommissie Zorg & Beheer. Op woensdag 21 december wordt hij vastgesteld in de gemeenteraad.