Gemeente Harlingen

Historisch Centrum Harlingen kan van start
8-12-2005
De subsidie voor het 800.000 euro kostende project om in Harlingen een Historisch Centrum te realiseren is binnen. Het plattelandsproject Noordwest Fryslân heeft vanuit Leader + het ontbrekende bedrag van 235.000 beschikbaar gesteld. Samen met het geld van de gemeente (ruim 500.000 euro), het fonds Toerisme en Recreatie van de provincie Fryslân (20.000 euro) en andere fondsen (30.000 euro) kan nu gestart worden met een plan van aanpak.

Het Historisch Centrum Harlingen krijgt binnen haar muren het oud archief van de gemeente en het huidige Hannemahuis. Tevens wordt in het Historisch Centrum Harlingen samenwerking gezocht met de Vereniging Oud Harlingen, de Hein Buisman stichting, het Filmfonds Harlingen, Werkgroep Stadshistorie, het Stadsgidsenteam, Openbare Bibliotheek en het VVV. Uitgangspunt bij deze samenwerking is om te komen tot een breed kenniscentrum in Harlingen waar geïnteresseerden in historie, kunst, bouwgeschiedenis en restauratie, sociale geschiedenis en educatie terecht kunnen.

De nieuwbouw aan het Hannemahuis zal onderdak bieden aan het gemeentelijke archief en een expositieruimte. Ook de conservering van de oude jeneverstoker kan nu vorm krijgen. Het is de bedoeling dat het Historisch Centrum Harlingen in het voorjaar van 2007 in gebruik kan worden genomen.