Ingezonden persbericht


Gemeente Heerde

Persbericht

Onderwerp: Heerder raad en college verzetten zich fel tegen hoogwatergeul

Ongekend fel en eensgezind hebben het college en de gemeenteraad van Heerde zich gisteravond uitgesproken tegen de hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld. Zij staan vierkant achter de protesterende inwoners, zo bleek tijdens een speciaal belegde raadsvergadering over dit onderwerp. Een pittige brief gaat dan ook met spoed richting het Kabinet in Den Haag.

Zowel college als raad vindt dat staatssecretaris Schultz van Haegen te weinig waarde hecht aan de belangen van het binnendijkse gebied en de inwoners en gebruikers daarvan. 'Zij worden bijzonder zwaar getroffen', zo staat in de gezamenlijk ondertekende brief aan het Kabinet. Ze kunnen onmogelijk instemmen met het plan een hoogwatergeul aan te leggen waarvoor boerenbedrijven en natuur moeten wijken.

De bestuurders zijn ontstemd over de reactie van de staatssecretaris op alle inspraakreacties. Volgens hen zijn er goede alternatieven voor de hoogwatergeul. Het water hoeft niet allemaal via de IJssel te worden afgevoerd, het winter- en zomerbed kunnen worden verdiept en verlegd en de dijken verhoogd. 'Zonder daarbij de veiligheidsaspecten en de waarden van het gebied uit het oog te verliezen', schrijven de Heerder bestuurders.

De Heerder politici kaarten het onderwerp zoveel mogelijk aan bij hun partijgenoten in de Tweede Kamer. Als het Kabinet de planologische kernbeslissing goedkeurt waar de geul tussen Wapenveld en Veessen deel van uitmaakt, spreekt de Tweede Kamer zich hier nog over uit.