Ingezonden persbericht



---


Nr. 216
9 december 2005

Nieuwe fase integratie-estafette van start
Enquêtemobiel trekt door de stad

De integratie-estafette is na de start op 28 oktober goed op gang komen. Onder het motto "Samen werken aan een wereldstad. Rotterdam mee!" bedenken meer dan 2000 Rotterdammers tot en met januari manieren om de integratie in Rotterdam te verbeteren. Het gaat er vooral om wat mensen zelf kunnen doen. De komende weken trekt bovendien een "enquêtemobiel" door de stad, komt er een publiekscampagne en worden Rotterdammers via de website uitgedaagd om met ideeën te komen.

Oplossingen uit de stad
Over de integratiethema's (participatie, de Nederlandse taal spreken, diversiteit en gedeelde waarden en normen) worden de komende tijd zes stadspeilingen gehouden. Bij een stadspeiling worden steeds ongeveer 250 burgers gevraagd naar hun ideeën over integratie, mogelijke oplossingen en hun persoonlijke bijdrage daaraan. De stadspeiling wordt uitgevoerd door een enquêteteam bestaande uit acht personen die samen met een "enquêtemobiel" de stad doortrekken om steeds ergens te eindigen waar een groep mensen aanwezig is bijvoorbeeld een sportveld, een bedrijfsrestaurant, een school, de markt of een winkelcentrum. De uitkomsten van de stadspeilingen worden gebruikt als bouwstenen voor de kadernota integratie die begin volgend jaar verschijnt.

Maatschappelijke organisaties mobiliseren achterban De integratie-estafette is vooral gericht op actie: tijdens de start op 28 oktober is maatschappelijke organisaties gevraagd met concrete plannen te komen. De gemeente stelt in ruil geld en praktische faciliteiten beschikbaar om de organisatie mogelijk te maken. Tot nu toe zijn er zo'n 25 organisaties in Rotterdam die de uitdaging zijn aangaan om hun achterban te mobiliseren. Samen organiseren ze meer dan 50 activiteiten. Dat zijn niet alleen "gewone" plenaire bijeenkomsten maar ook bijvoorbeeld het schrijven van een rap door jonge moeders of het organiseren van een opvoedtest voor ouders. Er komen bovendien nog steeds aanmeldingen binnen van organisaties. De resultaten van de bijeenkomsten komen weer terug in de kadernota.

Oproep aan individuele Rotterdammers
Om alle Rotterdammers op de hoogte te houden van de uitkomsten van de estafette én te motiveren om zelf ook in beweging te komen, worden folders en nieuwsbrieven ingezet. Ook de eigen media van de gemeente, het tv-programma Aanpakken! en de Stadskrant zijn belangrijke middelen. De website www.rotterdammee geeft informatie over de stand van zaken, specifieke discussie-onderwerpen, geplande bijeenkomsten en verslagen van gehouden bijeenkomsten. Binnenkort komt er ook een forum waarop Rotterdammers hun mening kwijt kunnen.

Kadernota Integratie
Op 3 februari is de afronding van het interactieve traject. Dan worden de opbrengsten gepresenteerd van de bijeenkomsten en de stadspeilingen. Begin volgend jaar komt vervolgens de kadernota Integratie uit. Daarbij wordt ook een nieuw subsidiekader gepresenteerd. Een belangrijk subsidiecriterium wordt de mate waarin te subsidiëren activiteiten integratie bevorderen.

noot voor de redactie/