B EN W BERICHTEN 2005 - 45 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 6 DECEMBER 2005

Algemene Zaken

1. (06-12) Het College heeft ermee ingestemd om de directie en relaties van de Dura Vermeer Groep NV te ontvangen in de Burgerzaal ter gelegenheid van hun 150-jarig bestaan en vanwege de bijzondere en langdurige relatie van het bedrijf met de gemeente Rotterdam. De burgemeester zal tijdens het ontvangst optreden als gastheer.

Beleid

1. (06-12) Het College heeft de Stadsregio Rotterdam geadviseerd om de capaciteit van de tramrails op het Vasteland uit te breiden met twee extra "spoorbogen". Door deze uitbreiding wordt het tramnetwerk in het centrum veel flexibeler. Bovendien kan op deze manier één van de trampluslijnen doorrijden naar de Eendrachtsweg / Mauritsweg. De extra capaciteit is nodig door het in dienst nemen van twee trampluslijnen in 2004; het tramverkeer is hierdoor aanzienlijk toegenomen. De Stadsregio Rotterdam heeft een aantal varianten laten onderzoeken naar mogelijke aanpassingen om het tramnet minder kwetsbaar te maken. Het Rotterdams College kiest voor de extra "spoorbogen" op het Vasteland.

2. (06-12) Het college van burgemeester en wethouders heeft een advies uitgebracht aan de minister van Verkeer en Waterstaat over de startnotitie voor de rijksweg A13/16 Rotterdam. De gemeente vraagt hierin vooral aandacht voor de inpassing van de weg in de omgeving en de aansluitingen van de weg op het bestaande wegennet.

3. (06-12) Het College heeft het bestedingsvoorstel Subsidies Integratie 2005/2006 vastgesteld. Hierin wordt een aantal clusters van activiteiten op het gebied van integratie benoemd waarvoor eenmalige subsidie kan worden aangevraagd in 2005 en 2006. Het gaat om activiteiten op het gebied van 'culturele integratie', 'sociale integratie en jeugd' en 'opvoeding en integratie'. Het subsidiebudget van E 1.7 miljoen is onderdeel van het preventieve deel van het Actieplan Meedoen of Achterblijven.

4. (06-12) Het College heeft besloten in totaal E 13.106.083,-- beschikbaar te stellen uit de gereserveerde middelen van het meerjarenkrediet 2003-2006 voor de permanente uitbreidingen en aanpassing van 5 Rotterdamse scholen en de nieuwbouw van een gymzaal.

5. (06-12) Het College heeft besloten de raad voor te stellen de spoedaanvraag voor basisschool 'Het Spectrum', voor uitbreiding in de eerste inrichting met onderwijsleerpakket en meubilair, toe te kennen.

6. (06-12) Het College heeft besloten E 211.316,= beschikbaar te stellen voor de uitbreiding met 1100 m2 vloeroppervlak van het gebouw van de Christelijke Scholengemeenschap Johannes Calvijn aan de Talingstraat 6.

7. (06-12) Het College stelt de raad voor de motie Vlaardingerbroek over bevordering van projecten waarbij studenten HBO/WO bijles geven aan scholieren als afgedaan te beschouwen. Aan de motie wordt uitwerking gegeven door het verlenen van subsidie aan de Stichting Pot met Goud op Zuid en het verlenen van subsidie voor huiswerkbegeleiding aan diverse migrantenorganisaties.

8. (06-12) Het College heeft zijn raadsvoorstel vastgesteld inzake de "Verordening parkeerregulering en parkeerbelasting 2006". Het betreft een aanvulling over de elektronische bezoekerspas die volgend jaar wordt geïntroduceerd.

9. (06-12) Het College heeft de leden van de Raden van Toezicht benoemd van Stichting Concert- en Congresgebouw de Doelen, Stichting Luxor Theater Rotterdam, Stichting Rotterdamse Schouwburg, Stichting Theater Zuidplein, Stichting tot Beheer Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam, Stichting Historisch Museum Rotterdam, Stichting Maritiem Museum Rotterdam, Stichting Wereldmuseum Rotterdam en Stichting Centrum Beeldende Kunst. De benoeming van de leden is noodzakelijk vanwege de verzelfstandiging van de instanties per 1 januari 2006

10. (06-12) Het College heeft besloten tot het instellen van rechtsvordering tot een bedrag van E 37.060,-- voor het verhalen van bijstandskosten plus de opgelegde kosten van bijstand in de toekomst.

11. (06-12) Het College heeft op het bedrijventerrein Waalhaven-Zuid, een straat en een plein nabij de Albert Plesmanweg vernoemd naar luchtvaartpioniers. Een plein heeft de naam Albert Plesmanplein gekregen en is daarmee vernoemd naar Albert Plesman (1889-1953), de oprichter en eerste directeur van de KLM. Een straat heet de Coriet van Alphen-Roosstraat, naar Coriet van Alphen - Roos, de tweede Nederlandse vrouw met een vliegbrevet.

12. (06-12) Het College heeft in Hoogvliet, een verbinding in de wijk Oedevlietsepark tussen de Baarsweg en de Volhardingweg, de Keizersmantelweg genoemd. De verbinding is vernoemd naar de vlindersoort Keizersmantel.

13. (06-12) Het College zal een voorstel tot wijziging van de Verordening voorziening gehandicapten (Wvg) 2005 aan de Raad voorleggen. De wijziging is nodig, omdat vervoersvoorzieningen worden verruimd. Zo kunnen reizigers in plaats van maximaal 550 zones te reizen voortaan 312 ritten maken. Verder wordt weer het roze strippenkaarttarief berekend voor vijfenzestigplussers en jeugdigen die gebruik maken van Vervoer op Maat (VoM). Gehandicapten die volledig en uitsluitend aangewezen zijn op VoM en gehandicapten die een partner moeten bezoeken die langdurig in een ziekenhuis of verpleeghuis verblijft, kunnen bovenop de reeds toegekende 312 ritten extra ritten krijgen.

14. (06-12) Het College zal de gemeenteraad voorstellen de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te wijzigen in verband met het vaststellen van de nota Afvalbeleid 2005 - 2010. In deze nota wordt voorgesteld de Gft-container om te bouwen naar een papiercontainer. Daarnaast moet de APV zodanig worden gewijzigd, dat de Raad de mogelijkheid krijgt om te besluiten ondergrondse containers ook te plaatsen op een afstand tot maximaal 125 meter van woningen. Verder is een wijziging van de APV nodig, omdat er naast afspraken met de NV Afvalverwerking Rotterdam (AVR) over afvalverwerking, ook afspraken zijn opgenomen over de levering van de gegenereerde warmte in de Afvalverwerkingsinstallatie (AVI) Brielselaan aan het NV Warmtebedrijf. Hiermee wordt verzekerd dat de AVI Brielselaan optimaal wordt ingezet voor het opwekken van warmte en dat het Rotterdamse huishoudafval op duurzame wijze wordt verwerkt.

15. (06-12) Het College stelt de gemeenteraad voor de regelgeving ten aanzien van woningsplitsing te vereenvoudigen door de Huisvestingsverordening Rotterdam 2003 aan te passen. Deze vereenvoudiging zal leiden tot meer duidelijkheid bij de aanvragers van een splitsingsvergunning.

16. (06-12) Het College heeft besloten het bouwplan 'Maastoren' ter inzage te leggen. Het plan omvat een kantoorgebouw op de hoek van de Laan op Zuid en de Stieltjesstraat. Ten aanzien van het grondoppervlak overschrijdt het plan de maximale bebouwingsgrens en is er sprake van bovengronds parkeren waar dat in het bestemmingsplan De Kop van Zuid niet is toegestaan.

Middelen en Control

1. (06-12) Het College heeft het sociaal plan vastgesteld voor het Museum Boijmans van Beuningen, het Historisch Museum, het Maritiem Museum Rotterdam, het Wereld Museum Rotterdam en het Centrum voor Beeldende Kunst. Dit is nodig, omdat de hierboven genoemde instellingen per 1 januari 2006 worden verzelfstandigd en omgevormd tot stichtingen. Het College heeft ook enige regels vastgesteld voor de rechtspositie van het personeel.

2. (06-12) Het College heeft een medewerker van de Roteb met onmiddellijke ingang ontslagen wegens herhaald plichtsverzuim.

3. (06-12) Het College heeft een medewerker van de Roteb met onmiddellijke ingang ontslagen wegens ongeoorloofde afwezigheid.

4. (06-12) Het College heeft de nota "Rol en positie van het auditcommittee" vastgesteld. Het auditcommittee richt zich op de interne auditfunctie en geeft invulling aan het strategisch controlebeleid. Verder brengt het advies uit aan het College en heeft een toezichthoudende taak op de kwaliteit van de interne auditfunctie. Jaarlijks laat het auditcommittee een concernbrede risicoanalyse uitvoeren.

5. (06-12) Het College heeft de directeur Gemeentelijke Belastingen Rotterdam (GBR) de opdracht gegeven om een procedure bij het Gerechtshof te Den Haag te voeren tegen de heer L.J. den Otter, dierenarts te Rhoon inzake het verplicht informatie verstrekken in het kader van de heffing Hondenbelasting. De procedure gaat over de vraag of de dierenarts verplicht is tot het verstrekken van informatie aan GBR. De informatie betreft de naam en adresgegevens van in Rotterdam woonachtige eigenaren van honden die de dierenarts heeft behandeld. Op grond van het Besluit gegevensverstrekking gemeentelijke belastingheffing wordt deze informatie gevraagd.

Beantwoording schriftelijke vragen

12) Het College heeft de volgende schriftelijke vragen beantwoord:

. Vragen van het raadslid de heer T.S.J. Cornelissen (SP) van 1 december jl. over het sluiten van de cellencomplexen in het uitzetcentrum Zestienhoven en de detentieboten. . Vragen van het raadslid de heer O. Kaya (GroenLinks) van 23 november jl., over het salaris van de algemeen directeur van de RET. . Vragen van het raadslid de heer Dos Santos (fractie -Dos Santos) van14 november jl. over de politiecontrole op 28 oktober jl. bij een zebrapad op de Laan op Zuid in Rotterdam. . Vragen van het raadslid de heer Dos Santos (fractie-Dos Santos) van 27 juli jl. over groepsverkrachtingen. . Vragen van het raadslid de heer J.C. Siemons (Leefbaar Rotterdam) van 28 oktober jl. over de verbouwing van discotheek Outland. . Vragen van het raadslid mevrouw E.L. Kuijper (PvdA) van 27 oktober jl. over nevenfuncties directeur Havenbedrijf Rotterdam N.V. . Vragen van de raadsleden A. Salhi en R. Soekhlal (PvdA) van 15 november jl. over agressie tegen ambtenaren


---- --