Gemeente Leiden

Ganzenoverlast bij Morssingel en omgeving Houtmark opgelost

De ganzenoverlast bij de Morssingel en in de omgeving van de Houtmarkt is deze week opgelost. De gemeente Leiden heeft de ganzen laten vangen op de Morssingel en in de omgeving van het Huigpark en de Houtmark. Aanleiding voor de vangactie is het grote aantal klachten over ganzenoverlast. De ganzen zorgen voor verkeersonveilige situaties en vooral voor veel geluidsoverlast. De gevangen ganzen worden zoveel mogelijk herplaatst.

De ganzenpopulatie in de omgeving van de Houtmarkt bestaat uit ruim 50 ganzen. Bij de Morssingel gaat het om ongeveer 40 ganzen. Naast dat de ganzen voor enorm veel geluidsoverlast zorgen, veroorzaken ze ook verkeersonveilige situaties en bevuilen ze het gebied met uitwerpselen. Het bedrijf dat de ganzen in opdracht van de gemeente heeft gevangen is gespecialiseerd in het vangen van vogels. Het garandeert een vangresultaat van negentig procent. Het vangen heeft een ochtend geduurd. Op de Morssingel zijn alle 40 ganzen weggevangen; aan de Houtmarkt 46 van de 52.

Vangen

De ganzen zijn gevangen met een mobiele kraal. Dat is een kooi die bestaat uit aluminium panelen met gaas. In de kooi ligt voer en daarmee zijn de ganzen gelokt. Deze vangmethode levert geen onrust of angst voor de ganzen op.

Nadere informatie:
Fons Delemarre, persvoorlichter gemeente Leiden, tel. (071) 516 50 55.


---- --