Gemeente Tilburg

Datum
8 december 2005

Binnenstad beter in beeld

Proef meer cameratoezicht en betere samenwerking toezichthouders

In de bewonersbrief van 25 oktober jl. kon u lezen over de werkzaamheden rondom de uitbreiding van het cameratoezicht in het kernwinkelgebied. Inmiddels zijn hier 9 nieuwe camera's geplaatst. Op de overzichtstekening bij deze bewonersbrief ziet u de cameralocaties weergegeven.

Proef In het kader van het project Keurmerk Veilig Ondernemen (waaraan de bij Preventief aangesloten winkelbedrijven deelnemen) wordt er bij wijze van proef dit jaar ook tijdens de aangepaste winkeltijden rondom de feestdagen in december live met de camera's meegekeken. Speciaal hiervoor opgeleide toezichthouders scannen de beelden tijdens (extra) koopavonden, -zondagen en zaterdagen op bijvoorbeeld: verdacht gedrag, overlast, diefstal of zakkenrollers. Hierdoor kunnen ongewenste situaties sneller worden opgemerkt en kan ter plekke worden opgetreden.

Samenwerking Er zijn verschillende partijen die zich hard maken voor de veiligheid in de binnenstad, waaronder politie, toezichthouders en Falck Security & Services (ingehuurd door een aantal grotere winkelbedrijven). Zij beschikken over een schat van informatie, maar allemaal vanuit hun eigen rol, taak en bevoegdheid. Vanaf nu wordt deze informatie beter op elkaar afgestemd, bijvoorbeeld door een dagelijkse briefing. Vanuit de monitorruimte is er directer contact met tussen de verschillende partijen. Begin volgend jaar wordt bekeken of de samenwerking is verbeterd.

Neem een kijkje in de monitorruimte Wij nodigen u graag uit een kijkje te komen nemen in de monitorruimte aan de Heuvelring 130-2. Daar kunt u zien wat er door de camera's geregistreerd wordt en tot hoever dit gaat. U kunt zich hier tot 15 december voor aanmelden via e-mail: WEB binnenstad@tilburg.nl, of geef u op bij de Toezichtpost aan de Heuvelring 130-2. In januari wordt u dan uitgenodigd om te komen kijken. Overigens zijn vanaf 8 december in de etalage van V&D ook tijdelijk camerabeelden te bekijken.

Draagt u ook een steentje bij? U kunt zelf ook een bijdrage leveren aan de veiligheid en leefbaarheid van de binnenstad. U als bewoner of ondernemer bent het oog en oor voor de instanties. Heeft u een tip of klacht over uw leefomgeving, belt u dan (gratis) het Centraal Meldpunt van de gemeente: 0800-19 20. Uw melding wordt geregistreerd en doorgegeven aan de afdeling die hierover gaat. U krijgt altijd te horen wat er met uw melding is gebeurd. Melden helpt!

Doe altijd aangifte!
Zonder aangifte geen opsporing. Alleen wanneer de politie op de hoogte is van misdrijven kan zij er wat aan doen. U kunt aangifte doen op verschillende manieren: via internet, telefonisch of persoonlijk. Verdachte zaken of misdrijven kunt u ook altijd melden. Bel dan 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Is het dringend, aarzel dan ook niet om 112 te bellen. Voor aangifte doen via internet surft u naar: www.politie.mwb.nl.

Meer informatie

Voor vragen over het cameratoezicht kunt u contact opnemen met mevr. Trees Swaans, projectleider, telefoon: 013 - 542 88 92, e-mail: trees.swaans@tilburg.nl. Voor andere vragen over de binnenstad kunt u contact opnemen met de heer R. Ahsmann, projectleider bij gebiedsteam Binnenstad, telefoon: 013 - 542 84 96, e-mail: rob.ahsmann@tilburg.nl.


---- --