Ingezonden persbericht


Categoriale patiëntenorganisaties worden serieuze gesprekpartners

Leiden, 9 december 2005. Categoriale patiëntenorganisaties verdienen steun om de steeds belangrijker wordende plaats in de gezondheidszorg in te vullen. Zij zijn de juiste partij om vanuit de ervaringsdeskundigheid de kwaliteitseisen voor de zorg te formuleren. Zij onderhandelen met zorgverzekeraars over collectieve contracten voor hun achterban en vormen een belangrijke bron van informatie voor mensen met een chronische aandoening. De gebrekkige financieringsstructuur belemmert de verdere ontwikkeling van deze organisaties.

In Utrecht is het rapport "Toekomstverkenning patiëntenorganisaties" door de STG aangeboden aan de directeur van de NPCF, mevrouw I. van Bennekom, tijdens een invitational conference voor alle patiëntenorganisaties in Nederland. Deze invitational conference was een samenwerking tussen NPCF, STG en Pfizer. Onder voorzitterschap van drs. H. Smid, directeur ZON/MW, hebben vertegenwoordigers van grote en kleinere patiëntenorganisaties hun nieuwe taken en rollen in de gezondheidszorg besproken. In grote lijnen werden de conclusies en aanbevelingen onderschreven.

De verkenning - die op verzoek van Pfizer en in overleg met de patiëntenbeweging is uitgevoerd - geeft een beeld van de toekomstige rol van patiëntenorganisaties. Vanuit de patiëntenbeweging zijn knelpunten, behoeften en kansen weergeven met betrekking tot:
- Belangenbehartiging;

- Het verstrekken van keuzeondersteunende informatie;
- De toekomstige relaties met zorgverzekeraars.

Belangenbehartiging
De toekomstige belangenbehartiging zal zich vooral richten op beïnvloeding van de kwaliteit en de toegankelijkheid van zorg. Verwacht wordt dat men vaker een beroep zal doen op de ervaringsdeskundigheid binnen de 350 categoriale organisaties als zij zich verder ontwikkelen. Daarnaast zullen deze verenigingen intensiever moeten gaan samenwerken met uiteenlopende partijen om hun collectieve belangen beter te behartigen. Hiervoor is een goede structurele financiering van patiëntenorganisaties noodzakelijk.

Meer en betere keuzeondersteunende informatie door patiëntenorganisaties

In het (toekomstige) vraaggestuurde zorgstelsel staan de vragen en behoeften van patiënten centraal. Van patiënten wordt in het nieuwe stelsel - de 'zorgmarkt' - een actievere rol verwacht. Vrijwel alle patiëntenorganisaties leveren nu reeds keuzeondersteunende informatie via hun website. De rol van patiëntenorganisaties bij het leveren van keuzeondersteunende informatie via zorgportals kan aanzienlijk worden versterkt. De categoriale patiëntenorganisaties voelen zich echter, ondanks de inspraakmogelijkheden, nog te weinig betrokken bij de ontwikkeling van de overheidssite www.kiesbeter.nl. Met name deze patiëntenorganisaties kunnen worden beschouwd als dé ingang voor aandoeninggerichte specifieke informatie. Zij zijn onafhankelijk, veelal professioneel genoeg, betrokken en deskundig.

Nieuwe relaties tussen patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars

In het nieuwe stelsel per 1 januari 2006 is de zorginkoopmacht niet (meer) exclusief voorbehouden aan de zorgverzekeraars. Ook patiëntenorganisaties gaan namens hun achterban zorg inkopen. Dit gebeurt onder meer door het oprichten van gezamenlijke inkooporganisaties en het afsluiten van collectieve contracten. Ook zorgverzekeraars betrekken bepaalde (met name categoriale) patiëntenorganisaties steeds meer bij de inkoop van zorg waarmee de kwaliteitsnormen van polissen vanuit patiëntenperspectief kunnen worden bepaald.

Op basis van het onderzoek en drie werkconferenties met patiëntenorganisaties wordt onder andere geconstateerd, dat de mogelijkheden om de invloed van patiëntenorganisaties te versterken onder meer de volgende punten omvatten:
- Structurele financiering van patiënten-/cliëntenorganisaties vanuit collectieve premiemiddelen en andere bronnen;
- Versterking van de koepelorganisaties van patiënten/cliënten
- Structurele scholing en ontwikkeling van categoriale patiëntenorganisaties;
- Het ontwikkelen van kwaliteitsnormen door patiëntenorganisaties.

De toekomstverkenning is toegezonden aan al die partijen die direct betrokken zijn bij beleidsontwikkeling in de zorg.

Noot aan de redactie

Een exemplaar van het rapport kunt U per fax (071 - 518 1925) of per e-mail (stg.hmf@stg.nl) opvragen bij STG/Health Management Forum. De samenvatting van het rapport staat op www.stg.nl en www.pfizer.nl.

Voor inhoudelijke vragen betreffende de rapportage kunt u contact opnemen met de heer mr. R.F. Schreuder, directeur, STG/Health Management Forum (tel: 071 - 518 1118; rschreuder@stg.nl).

Voor vragen over de rol en visie van Pfizer met betrekking tot dit project kunt u contact opnemen met de heer M.Th.M. Lodewijks, apotheker, Director Corporate Affairs, (tel: 010 - 406 44 12, michiel.lodewijks@pfizer.com)

Voor vragen over de rol en visie van de NPCF met betrekking tot dit project kunt u contact opnemen met mevrouw drs. G.J.E. (Josine) Dangremond Coördinator Federatiezaken NPCF, (tel.: 030 - 291 67 03, jdangremond@npcf.nl).


---- --